Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Philipsburg - Curaçao en Sint Maarten gaan samenwerken om werklozen in de bouw- en horecasector op beide eilanden aan een baan te helpen.

werklozenDat is de uitkomst van de ontmoeting tussen de ministers van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman en Emil Lee eind vorige maand.
Lee gaf tijdens het werkbezoek aan dat er op Sint Maarten grote bouwprojecten op touw worden gezet in het kader van de wederopbouw en dat er daardoor een enorme behoefte is ontstaan aan bouwvakkers. Ondertussen zit gekwalificeerd personeel uit de bouwsector op Curaçao thuis, omdat het lang duurt voor grote projecten van start gaan, aldus Koeiman. Daarom willen de ministers van beide eilanden elkaar tegemoetkomen, door samen bouwvakkers met de Nederlandse nationaliteit op Curaçao te werven die voor een periode van maximaal drie jaar op Sint Maarten willen werken.
Andersom zou Sint Maarten juist mensen naar Curaçao kunnen sturen, nu een groot aantal horecamedewerkers zonder werk zit, doordat nog lang niet alle hotels op het Bovenwindse Eiland operationeel zijn. Een oplossing zou kunnen zijn dat, bijvoorbeeld in het hoogseizoen, Curaçao een beroep doet op de horecamedewerkers - met een Nederlandse nationaliteit - uit Sint Maarten. ,,Horecafaciliteiten op Curaçao zijn altijd op zoek naar gekwalificeerde, klantgerichte, servicegerichte medewerkers”, volgens Koeiman.
De bewindsman heeft wel een aantal voorwaarden gesteld voor de overeenkomst: de tijdelijke bouwvakkers van Curaçao moeten adequate huisvesting krijgen op Sint Maarten, een redelijke vergoeding én de mogelijkheid om tijdens de bouwvakantie met betaling naar huis te gaan. Binnenkort zal er een informatiebijeenkomst worden gehouden voor alle bouwvakkers met de Nederlandse nationaliteit die bereid zijn om tijdelijk op Sint Maarten te werken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.