Diverse veroordelingen door rechter tijdens verkeerszitting met 1.700 zaken.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De man G.T.G. (geboren in Spanje in 1987) kreeg woensdag tijdens de verkeerszitting van het gerecht de hoogste boetes: 750 gulden voor het dronken rijden op de Cubaweg op 17 maart 2018 en 1.250 gulden voor aldaar gevaarlijk rijden.

verkeerscontrole

Daarbij speelde mee dat hij er na een ongeval vandoor ging. Ook dient de man schadevergoeding te betalen aan de gedupeerde automobilist.
Met ruim 1.700 zaken was de ochtendzitting drukbezocht. Dit komt, legt het Openbaar Ministerie (OM) uit, doordat in de maand juli geen verkeerszitting zal plaatsvinden. ,,Dat is overigens geen reden voor slecht gedrag in het verkeer nu de reguliere politiecontroles wél zullen doorgaan”, waarschuwt het OM.
Sinds augustus 2017 heeft het OM voor recidivisten van rijden zonder rijbewijs en verzekering een ‘recidive-regeling’, die inhoudt dat voorwaardelijk hechtenis aan de rechter wordt verzocht (en gekregen) om gedrag te veranderen. Tot nu staan 37 personen op die lijst die door de politie en OM worden gevolgd op hun gedrag.
Woensdag stond tijdens de maandelijkse verkeerszitting voor het eerst de recidive-verdachte R.M.M. voor de rechter met toch weer een nieuwe zaak voor het rijden zonder rijbewijs. Hij kreeg er drie weken hechtenis voorwaardelijk bij met een proeftijd van twee jaar, maar moet ook een deel van zijn eerder opgelegde voorwaardelijke straf nu gaan uitzitten. Op vordering van de officier van justitie stuurt de rechter hem nu voor drie weken naar de gevangenis. ,,Dit beleid kan tot nu toe succesvol worden genoemd,” stelt het OM. Voor de nu veroordeelde man wordt celruimte vrijgemaakt.
De man L.I.P. (Saint Lucia, 1972) is woensdag in Willemstad bij verstek veroordeeld voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval met ernstige schuld op de Caracasbaaiweg op 4 september 2015, waarbij twee vrouwen zwaargewond raakten. De man reed conform het politieonderzoek te hard en ‘in vermoeide toestand’, raakte naast de weg en in een slip en belandde op de verkeerde weghelft. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van drie maanden en een jaar rijontzegging en moet beide vrouwen forse schadevergoedingen gaan betalen. ,,Het OM zoekt de man, dus tips mogen worden gegeven, om de man diens vonnis te kunnen betekenen, zodat de man ook daadwerkelijk zijn straf gaat krijgen”, meldt de woordvoerder.
De vrouw I.J.C.M. (Colombia, 1981) kreeg een geldboete van 750 gulden, waarvan 250 gulden voorwaardelijk met proeftijd van twee jaar voor dronken rijden op de Winston Churchillweg op 5 maart 2018 en een boete van 300 gulden voor gevaarlijk rijden omdat zij van de weg raakte en tegen een afrastering en boom was aangereden.
De man R.A.B.N. (Colombia, 1953) kreeg boetes van 750 gulden en 250 gulden voor eveneens dronken rijden en het veroorzaken van een botsing met een auto van een dame op 27 januari 2018 op een weg in de wijk Julian.
De man V.P. (Haïti, 1969) kreeg twee boetes van elk 250 gulden voor het rijden door rood licht op 1 april 2018 op de Schottegatweg-Noord (bij de kruising Winston Churchillweg) en daarbij gevaarlijk rijden door een botsing te veroorzaken.
Als laatste kreeg woensdag de man S.R. (Curaçao, 1996) boetes voor rijden door rood licht en gevaarlijk rijden van elk 250 gulden. Dit gebeurde op de Schottegatweg op 23 april 2018.
In een aantal foutparkeerzaken heeft de rechter woensdag ook uitspraak gedaan. Het OM: ,,De rechter heeft uitgesproken dat de bebording bij de bioscoop The Movies aan het Waaigat voldoende duidelijk maakt dat je bij de afslag komend vanaf de brug of komend uit Scharloo aangeeft dat je daar niet mag parkeren.”
In een andere zaak volgde een veroordeling voor parkeren op een trottoir in de binnenstad van Punda, waarbij de rechter duidelijk aangaf dat er geen bord nodig is om te zien dat die straat - gelegen naast parkeergarage Pietermaai - bedoeld is voor voetgangers en dus niet voor een te parkeren auto.
De volgende verkeerszitting zal 15 augustus 2018 zijn, laat het OM tot slot weten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).