Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Met de inzet van een jet van het type Embraer-E 190 van Coviasa, die dagelijks naar Sint Maarten vliegt en een keer in de week naar Suriname, lijkt het vluchtschema van Insel Air vanaf vandaag weer op orde te zijn.

inselDe jet, die eigenlijk vanaf juli operationeel moest worden, wordt eerder ingezet om de druk op het vluchtschema weg te halen en de verbinding met Sint Maarten te herstellen, zo heeft ceo Edward Heerenveen tegenover deze krant verklaard.

Medio juni was een toestel van Insel pal na vertrek uit Sint Maarten genoodzaakt terug te keren vanwege een defecte motor. De maatschappij had toen nog slechts één toestel over voor de verbinding tussen de ABC-eilanden. ,,Met de nieuwe jet, waarvoor het contract vandaag (gisteren, red.) is getekend, wordt het aantal passagiers dat naar Sint Maarten vervoerd kan worden, verdubbeld van 50 naar 100. De vliegtijd is niet meer 2 uur, maar 1 uur en 15 minuten, en het is een nieuw toestel”, aldus Heerenveen.

Het probleem van de defecte motor van het toestel dat sinds medio juni op Sint Maarten staat is nog niet opgelost. Heerenveen en managing director Jan Heppener verklaarden aan deze krant dat het moeilijk is een nieuwe motor te krijgen voor dat toestel omdat het model niet gangbaar is. ,,Het duurt een beetje lang om een reservemotor te vinden. Het punt is dat er weinig exemplaren van dit type motor in omloop zijn. Wij blijven zoeken, maar er komt natuurlijk wel een moment waarop het besluit moet vallen om de zoektocht te staken. Wij lijden nu verlies voor iedere dag dat het defecte vliegtuig niet operationeel is”, aldus Heppener.

Heerenveen legt in gesprek met deze krant uit dat een defect aan een vliegtuig op zich geen ramp hoeft te zijn. ,,Als maatschappij hou je er altijd rekening mee dat er storingen kunnen zijn. Dat is het probleem niet. Het wordt een probleem wanneer als gevolg van een storing de luchtverbinding niet meer mogelijk is, of komt te vervallen. Vandaar onze keus om het jetvliegtuig nu eerder in te zetten.”

De afgelopen vijftien maanden gebruikte de vliegmaatschappij een Fokker 50 turboprop op de route van Sint Maarten. Dit als gevolg van de reorganisatie en de inkrimping bij de vliegmaatschappij. Daarbij zijn de jettoestellen F 70 en MD 80 gefaseerd uit de roulatie gehaald, aldus Insel Air in een schriftelijke verklaring. Als gevolg daarvan was er de laatste vijftien maanden geen jetverbinding tussen Curaçao en Sint Maarten. In deze periode werd een turboproptoestel op de route tussen de twee eilanden gebruikt.

De maatschappij stelt in deze periode veel vragen te hebben gekregen om weer een jet op de route tussen de twee eilanden in te zetten. Insel Air is van plan de Embraer-E190 ook voor andere bestemmingen te gebruiken, aldus de luchtvaartmaatschappij.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).