Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering heeft fondsen beschikbaar gesteld voor het onderhoud van de vier sportfaciliteiten die worden beheerd door Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK).

sdkzwembadHet gaat om Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) in Brievengat, het zwembad bij het Rifstadion, het multifunctioneel centrum in Barber en het sportcomplex te Suffisant. Dat laat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) in een persbericht weten naar aanleiding van de openbare vergadering in de Staten afgelopen maandag, waarin Sportminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) de parlementariërs informeerde over het sportbeleid en de aandacht die er is voor onderhoud van de sportvelden op het eiland.
Het beleid van de regering is gericht op drie prioriteiten, aldus het persbericht: sport en beweging op scholen, verbetering en onderhoud van de infrastructuur en het bevorderen van sporttoerisme. FDDK heeft extra subsidie gekregen voor het opleiden van zeven sportleiders die op de scholen worden ingezet. Daarnaast wordt het curriculum van het funderend onderwijs geëvalueerd om meer aandacht te geven aan lichamelijke opvoeding en een gezonde levensstijl.
Voor elk van de vier sportfaciliteiten van FDDK is een onderhoudsplan opgesteld. ,,De overheid heeft nog eens 700.000 gulden geïnvesteerd in herstelwerkzaamheden aan het veld van SDK.” Dat raakte na een concert in 2016 ernstig beschadigd, maar kan sinds april dit jaar weer worden gebruikt. Het zwembad in het SDK werd vernieuwd en nadat vandalen een groot deel van het hekwerk hadden vernield werd dat vervangen door een stevigere constructie. Daarnaast liet de overheid bewakingscamera’s plaatsen bij het sportcentrum en wordt nog gewerkt aan de plaatsing van zonnepanelen.
Het pomphuis van het zwembad bij het Rif is 20 jaar oud en aan vervanging toe. Volgens minister Alcalá-Wallé zijn offertes opgevraagd en zal binnenkort begonnen worden met het plaatsen van nieuwe pompen. Voor het sportcomplex te Suffisant wordt een voorstel voorbereid om de ruimte geheel af te sluiten zodat daar meerdere sporten kunnen worden beoefend.
De regering gaat ervanuit dat de werkzaamheden voor het multifunctionele centrum in Barber op korte termijn weer worden opgepakt, nadat een volgende tranche geld is overgemaakt. In januari dit jaar zei FDDK-directeur Thakaidza Doran te verwachten dat het complex ‘over maximaal zeven maanden’ zou worden opgeleverd. De hal wordt in de toekomst behalve voor sportactiviteiten van scholen, naschoolse opvang en sportclubs, ook gebruikt voor bijvoorbeeld culturele en muzikale uitvoeringen. In augustus 2017 stelde de overheid 1,2 miljoen gulden beschikbaar om de hal af te bouwen tot een multifunctioneel centrum. De bewoners van Barber wachten al sinds 2003, toen de constructie van de sporthal werd gebouwd, op de kleedkamers en andere faciliteiten.
De regering ziet ook kansen voor sporttoerisme. In mei is Curaçao lid geworden van het Consejo Americano del Deporte (Cade) en van het Consejo Centro Americano y del Caribe de Deportes (Concecade). Alcalá-Wallé zei destijds dat de landen die lid zijn van Cade zullen samenwerken wat betreft sportbeleid en het ondersteunen van sporters. Het lidmaatschap van Cade en Concecade kan bijdragen aan het bevorderen van sportieve uitwisselingen tussen de Caribische en Amerikaanse landen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).