Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een groep van ongeveer 50 ambtenaren van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gaat zolang er geen oplossing is voor de twee ziekmakende panden van het departement in Punda voorlopig niet meer daar werken.

ambtenaren De panden zijn daarom vanaf vandaag tot nader orde gesloten.
Vanochtend bespreekt minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW de situatie met een vertegenwoordiging van het personeel. Koeiman verklaarde in gesprek met deze krant begrip te hebben voor de ambtenaren die na een dag in het gebouw klagen over onder andere waterige ogen, opgezwollen lippen, braken en vermoeidheidsklachten. De bewindsman heeft aan zijn ambtenaren gevraagd om hem maximaal vier weken de tijd te geven om een besluit te nemen dat gebaseerd is op feiten en dat tegelijkertijd verantwoord is.
De ambtenaren willen echter niet langer wachten omdat zij al drie jaar klachten hebben. Zij hebben het gevoel dat hun klachten al heel lang niet serieus genomen zijn. Volgens de bewindsman heeft het personeel van een van zijn voorgangers te horen gekregen dat de ambtenaren met gezondheidsklachten zeurpieten zijn, maar dat hij meteen bij zijn aantreden werk heeft gemaakt van de ongezonde situatie in de panden.
Zo heeft hij een architect de situatie van de gebouwen laten onderzoeken. De architect concludeerde aan de hand van het onderzoek dat er twee opties zijn; óf er worden verbeteringen aan het pand aangebracht, óf het departement moet elders gehuisvest worden. ,,Maar het is eerst nodig om een lijst samen te stellen van de eisen waar een eventueel nieuw gebouw, of het huidige gebouw aan zou moeten voldoen”, aldus de minister. Toen het ministerie in Punda werd gehuisvest, is er niet zo’n lijst opgesteld. Afgezien daarvan erkent de minister dat er in de huidige panden niet-ergonomische balies zijn. Het baliepersoneel heeft als gevolg daarvan ook nog eens extra lichamelijke klachten.
Personeelsleden van het ministerie van SOAW zijn gisteren na een urenlang gesprek met de ambtenarenvakbond Abvo naar Arbo Consult gegaan om de dienst over de ongezonde werkomgeving te informeren en een oordeel hierover te vragen. Ook hebben zij aan de dienst gevraagd of zij in het geval bij ziektemelding als gevolg van de ongezonde werksituatie, een doktersbrief krijgen. De minister heeft gisteren beloofd dat de ambtenaren in de aanloop naar het besluit regelmatig geïnformeerd zullen worden over de gang van zaken.
Bezoekers van het ministerie van SOAW wordt geadviseerd zich voorlopig te wenden tot Kas di Bario in Brievengat, Otrobanda of Sta. Maria.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).