Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tijdens de 16e Isisa Islands of the World Conference 2018 op Terschelling presenteerden mediaonderzoekers Renske Pin uit Curaçao en Birgit Kreykenbohm uit Aruba hun werk over journalistiek in kleine eilandstaten.

mediaIn de sessie ‘Media in the Caribbean: Journalism in small (post)colonial societies’ werden vier papers gewijd aan journalistiek op de autonome eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten binnen het Koninkrijk.
Kreykenbohm is verbonden aan de Universiteit van Aruba en Pin was hoofdonderzoeker van Unesco's Media Assessment op Curaçao. Samen organiseerden ze in 2017 de Unesco Media Pressure Cooker Marathon op Aruba. Kreykenbohm presenteerde haar paper ‘Media perspectives on changing (post)colonial relations in the Kingdom of the Netherlands’ en ging in op beeldvorming van Koninkrijksrelaties en de rol van media in de periode 2005-2011. Terwijl Arubaanse en Curaçaose media regelmatig over gebeurtenissen in Nederland berichten, hebben Nederlandse media amper aandacht voor de eilanden en berichten ze vooral over incidenten en conflicten, aldus Kreykenbohm. ,,Deze studie laat zien dat media een rol spelen in het bevestigen of creëren van beeldvorming rond Koninkrijksrelaties en toont de verschillen in journalistieke cultuur van de landen”, aldus de mediaonderzoeker. Vervolgens presenteerde Pin de paper ‘Journalism challenges in a small scale society – the case of Curacao’. Hierin werd de focus gelegd op de resultaten van mediaonderzoek op Curaçao door Unesco en de Media Master Classes tijdens het Unesco Media Development Programme.
Gezamenlijk presenteerden Pin en Kreykenbohm ‘Capacity building while assessing the media landscape in SIDS’, over de driedaagse Unesco Pressure Cooker Marathon, georganiseerd in 2017, waarbij het medialandschap door 20 journalisten en 10 academici in kaart werd gebracht. De resultaten van het Unesco mediaonderzoek op Curaçao en de Unesco Pressure Cooker op Aruba lieten volgens de onderzoekers zien dat onafhankelijke journalistiek onder druk staat op kleinschalige eilanden. ,,De Nederlands-Caribische eilanden kennen alleen maar commerciële media, vaak onderhevig aan politieke en financiële invloed en afhankelijkheid van goede relaties, wat leidt tot zelfcensuur”, aldus het rapport.
Multidisciplinaire samenwerkingen tussen bijvoorbeeld journalisten, academici en kunstenaars of samenwerking tussen de eilanden werden benoemd als mogelijkheden om lokale journalistiek te versterken. Ook het uitwisselen van ervaring en expertise op Koninkrijksniveau is volgens de onderzoekers van belang. Een stimuleringsfonds voor de journalistiek voor de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk zou volgens het onderzoek een opstap zijn om te kunnen werken aan educatie voor huidige professionals, studiebeurzen voor aanstormend journalistiek talent, een jeugdjournaal, persinnovatie en het bevorderen van mediawijsheid bij het publiek.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).