Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Chata-voorman Hans Slier pleit voor een meer van de overheid onafhankelijk toeristenbureau van Curaçao.

ctb,,Het toerisme en toeristenbureau CTB (Curaçao Tourist Board) zijn, zo ben ik overtuigd, gebaat bij meer onafhankelijkheid van de overheid, zoals ook het Tourism Master Plan aangeeft”, zegt de voorzitter van de 50-jarige Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata), de belangenvereniging van de hotels en andere toeristische bedrijven, in het jaarverslag 2017.

Dit jaarverslag werd vrijdag gepubliceerd. Slier, eigenaar van de succesvolle Papagayo Groep in Jan Thiel: ,,Uiteindelijk moet CTB een gebalanceerde organisatie zijn die de overheid en de private sector met elkaar in verbinding brengt.” Op dit moment heeft de overheid een grote vinger in de pap, vooral als het gaat om financiële besluiten inzake CTB.

Hoofddoel van de huidige Chata-voorzitter is uitvoering geven aan het meerjarige Tourism Master Plan. Daar is zoveel tijd en energie in gestoken, dat het nu zaak is om het ook in de praktijk te brengen. Verder wil Slier een sterkere band tussen Chata-CTB-overheid. ,,Chata heeft heel vaak waardevolle data die het toeristenbureau en de overheid goed kunnen gebruiken.”

Op de vraag waar de Curaçaose toeristenindustrie over tien jaar staat, twijfelt de voorzitter geen seconde: een verdubbeling van de kamers en een dubbele ADR (Average Daily Rate). ,,Ik geloof echt dat dit haalbaar is, vooral gezien de internationale economische ontwikkelingen.”

Curaçao had in 2017 een gemiddelde ADR van 144 dollar, zo blijkt uit het jaarverslag. De hotelbezetting bedroeg 72,7 procent, een stijging met twee procentpunten. De Revenue per Available Room (RevPar) kwam uit op 105 dollar. Dat kan en móet beter.

Het voorbij jaar kwamen er, voornamelijk als gevolg van de crisis in Venezuela, bijna 10 procent minder verblijfstoeristen: bijna 398.000. Toch viel de terugval van het aantal toeristenovernachtingen met 0,9 procent mee. Dat komt omdat de gemiddelde bezoekers bijna een tiende langer bleven het afgelopen jaar.

Het toerisme produceerde 1.563 miljoen gulden in 2017. Met behulp van rekenmodel ‘Turistika Model’ is berekend dat de toeristische sector vorig jaar goed was voor een direct economische bijdrage van bijna 957 miljoen. Een toename met 1 procent ten opzichte van 2017. Dus hoewel Venezuela als markt vrijwel wegviel, werd er per saldo toch iets meer verdiend.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).