Willemstad - Met het ‘Project Arawak’ is Curaçao naarstig op zoek naar een petroleummaatschappij die de exploitatie van de Isla-raffinaderij door PdVSA kan overnemen. Niet alleen op lange termijn, maar ook op de korte termijn.

arawakHet vertrouwen in de Venezolaanse staatsolieonderneming is gedaald tot nul. ,,De snel verslechterende situatie in Venezuela en de financiële en operationele belemmeringen van de PdVSA-activiteiten zorgen voor een risico op korte termijn voor de voortzetting van de olie-exploitatie door PdVSA op eigen houtje”, zo citeert persbureau Reuters uit een document.

Het betreft een stuk waaruit blijkt dat Curaçao, vermoedelijk overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), op zoek is naar een bedrijf dat per direct in staat is PdVSA als operator van de Isla te vervangen. De raffinaderij staat al een tijdlang stil omdat er geen toevoer is van olie.

Sinds begin mei meren niet of nauwelijks nog tankers aan, mede als gevolg van de beslagleggingen, op Curaçao en de andere eilanden waar PdVSA actief is, door ConocoPhillips in verband met een toegewezen claim van twee miljard dollar. Maar ook los daarvan kampt de Venezolaanse oliemaatschappij met een enorme crisis. Zowel qua productie van olie en brandstofproducten als de export ervan.

Reuters weet op basis van interne PdVSA-handelspapieren dat in de eerste helft van juni de export op 765.000 vaten per dag stond. Dat is 32 procent (bijna een derde) onder het niveau van mei, dat ook al lager was dan de streefnorm. Uit interne documentatie blijkt volgens Reuters ook dat de Isla op Curaçao op een laag pitje draait, niet zozeer door revisie en werkzaamheden aan installaties, maar vooral door een gebrek aan Venezolaanse ruwe olie.

Niet alleen is de toelevering vanuit Venezuela aan Curaçao minimaal, zo niet non-existent, ook de doorlevering vanaf Curaçao aan klanten in de Caribische regio is onderbroken. Het persbureau meldt dat de problemen van PdVSA ertoe hebben geleid dat er wereldwijd een achterstand is van 22 miljoen vaten ruwe olie en geraffineerde producten.
In die uiterst precaire omstandigheden heeft Curaçao besloten door middel van het Project Arawak op versnelde wijze partijen te interesseren voor de overname van de Isla-raffinaderij en de opslagterminal bij Bullenbaai. Het gaat dan om de resterende periode van het huidige leasecontract tot en met december 2019, maar mogelijk ook voor de lange termijn.

Zoals inmiddels gebruikelijk reageert PdVSA nog niet op verzoeken om commentaar.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).