Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Containerhavenbedrijf CPS heeft een leverancier voor de nieuw te plaatsen kranen geselecteerd en heeft hierover ook onderhandelingen gevoerd. De kranen worden in april aangeschaft en arriveren eind 2019 aan op Curaçao.

cpsDat schrijft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling. ,,Dus er wordt een vertraging van een half jaar tot een jaar verwacht,” aldus de bewindsman in antwoord op Statenvragen van het lid Stephen Walroud (PAR). Laatstgenoemde had onlangs een rappelbrief gestuurd om de regering te herinneren aan zijn vragen over Curaçao Port Services van 26 maart. Snel daarna kwamen alsnog de antwoorden, ondertekend door Kenneth Gijsbertha (MAN) namens Martina, die afwezig is.
In september 2016 werd door overheidshavenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) een nieuwe concessieovereenkomst met het particuliere Curaçao Port Services (CPS) getekend, waarin CPS zich verplicht de bestaande kranen te vernieuwen en zelf aan te schaffen en daarnaast tot de reparatie van de containerkade. De bedoeling was dat twee jaar later de kranen er zouden staan. Lange tijd was er onduidelijkheid over de status van de aankoop van het materieel.
Medio 2017 meldde CPS dat het bedrijf was gestuit op onverwachte problemen in verband met de kadewanden van de Brionwerf. Overigens is CPS goed bekend met dit deel van de haven, aangezien het bedrijf vóór de concessie al sinds 1995 het exclusieve recht heeft voor het leveren van stuwadoorsdiensten.
Martina laat weten dat havenbedrijf CPA in afwachting is van een ‘second opinion’ om te bepalen of CPA zich kan vinden in de bevindingen van een studie die CPA liet uitvoeren na de conditie van de kadewand van de Brionwerf. Maar ten aanzien van de containerkade heeft een onderzoek van CPS uitgewezen dat het deel waarop de kranen geplaatst zullen worden in orde is en geen herstel behoeft. Zo schrijft de minister.
Dat het toch zo lang heeft moeten duren komt, legt Martina uit, komt omdat CPS zich ervan wilde verzekeren dat de kade stevig genoeg is voor het gewicht van de nieuwe kranen en dat er in eerste instantie geen ‘bouwtekeningen’ waren van de containerkade. Daarom werd er een studie verricht.
Maar, zo meldt de minister van Economische Ontwikkelingen, CPS heeft nu een producent/leverancier van kranen uitgekozen en daarmee onderhandeld. Martina gaat er nu, juni 2018, vanuit dat de kranen in april 2019 worden aangekocht en dat ze voor de jaarwisseling van 2020 op het eiland zijn.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).