Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Onder leiding van huidig minister van Justitie Quincy Girigorie (PAR) wordt een proces opgestart om legale vuurwapens op Curaçao centraal te registeren. Dat verklaarde de minister in de Staten.

wapensVlak na zijn aanstelling richtte Girigorie de Taskforce Arma di Kandela op, die zich volledig richt op de opsporing van illegale vuurwapens en de aanhouding van bezitters. Dat deze taskforce effect heeft, wordt bewezen door cijfers die de minister onlangs presenteerde. In 2016 zijn 111 vuurwapens in beslag genomen; in 2017 waren dat er 152, en dit jaar tot nu toe 84 vuurwapens. De verwachting is dat bij het afsluiten van dit jaar 312 vuurwapens zijn geconfisqueerd; een stijging van 205 procent. ,,We moeten beseffen dat vuurwapenbezit een enorm probleem op Curaçao is. Als minister hanteer ik het beleid waarvan ik hoop dat we het hele jaar door het resultaat zullen merken”, aldus Girigorie eerder.

In het kader van de Taskforce Arma di Kandela en de opsporing van illegale wapens, is het volgens de minister belangrijk om nu alle legale wapens te registreren. Het gaat hierbij volgens Girigorie onder andere om wapens die door ambtenaren of geüniformeerde korpsen worden gebruikt, maar ook door personen die in het bezit zijn van een wapenvergunning.
Voorheen was het niet gebruikelijk om vuurwapens van de politie, VKC, douane, personeel van SDKK en de kustwacht in IBIS te registeren, maar in de strijd tegen de illegale wapenhandel op Curaçao wordt de registratie van legale wapens nu meer dan ooit als ‘uiterst belangrijk’ geacht. IBIS is een internationale database, gebruikt door de Justitieketen in verschillende landen, die sporen op patroonhulzen uit vuurwapens vergelijkt met eerder gevonden sporen. Girigorie spreekt van een ‘enorme klus’, die niet mogelijk zal zijn met het huidige IBIS-systeem. ,,We zijn aan het proberen een akkoord te bereiken voor de installatie van een nieuw systeem waarin deze wapens wél geregistreerd kunnen worden”, zo gaf de Justitieman te kennen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.