Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla maakt zich zorgen om de betrouwbaarheid van de levering van utiliteiten door overheids-nv Curaçao Refinery Utilities (CRU) die de raffinaderij van water, stoom en stroom moet voorzien.

boocruIn een persverklaring stelt de Isla dat afgelopen maandag omstreeks 21.30 uur het alarm bij de Isla afging omdat de druk die CRU moet leveren, drastisch daalde. Het probleem was gisterochtend om 10.00 uur verholpen. Het incident van afgelopen maandag is voor de raffinaderij weer het bewijs dat niet kan rekenen op een continue levering van utiliteiten door de overheids-nv, aldus de persverklaring.
Afgelopen maandagavond heeft CRU een paar uur voordat de problemen ontstonden, een persbericht verzonden waarin de nv meldt dat op verzoek van Refineria Isla de productie van stoom en utiliteiten is verminderd. Dit was gedaan in afwachting dat de Isla een paar situaties kon verhelpen en de installaties kon starten. De nv vermeldde ook dat boiler 2 nu al meer dan twee weken stoom aan de raffinaderij levert.
Woordvoerder Earl Balborda van de Isla bevestigde tegenover deze krant dat de raffinaderij aan CRU verzocht om minder utiliteiten te leveren. ,,Dat is normaal als je door de productie minder utiliteiten nodig hebt. Later is de druk ineens behoorlijk gedaald, dat kan gebeuren. Het kan best dat door een technische fout van hun kant de druk is gedaald”, aldus de woordvoerder.
De Isla schrijft dat de gecomprimeerde lucht die het van CRU ontvangt belangrijk is voor de heel kwetsbare apparatuur die gebruikt wordt om processen binnen de raffinaderij te meten. De luchtdruk is heel erg belangrijk om de installaties te monitoren en het proces aan te passen, aldus de verklaring. Twee weken geleden was de Isla gedwongen de productie te staken toen de druk van de stoom die door CRU wordt geleverd onverwacht steeg. Op het moment dat de installaties weer op gang werden gebracht, trad er een mankement op bij de platformer van de raffinaderij.
Ondanks het feit dat de raffinaderij nu platligt, functioneren verschillende units op hoge temperaturen om paraat te zijn voor het moment dat installaties weer in gebruik worden genomen. Om dit te kunnen doen, heeft de raffinaderij de utiliteiten nodig. In de verklaring schrijft de Isla dat CRU in hun persbericht bevestigde dat de vraag vanuit de Isla naar utiliteiten heel beperkt is. Maar ondanks deze beperkte vraag had de overheids-nv afgelopen maandag problemen, waardoor de druk van de gecomprimeerde lucht plotseling daalde, zo redeneert de raffinaderij.
Het is de bedoeling om eind juni de productie bij de raffinaderij te hervatten. Een betrouwbare en continue levering van stoom, water, stroom en gecomprimeerde lucht is daarbij van het grootste belang. Om de olie op een economisch verantwoorde manier te raffineren is een betrouwbare levering van utiliteiten absoluut noodzakelijk, aldus de verklaring van Isla.
De overheids-nv wilde gisteren geen commentaar leveren op de verklaring van Isla.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).