Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stroomuitval van maandagavond werd veroorzaakt door een defecte kabel tussen onderstation Parera en een station in Nieuwe Haven.

stroomuitval Doordat de beveiliging van de transformator in het onderstation niet correct functioneerde, viel de stroom uit in alle wijken van Punda tot aan Jan Thiel.
,,Het systeem is te vergelijken met een stoppenkast in een huis”, zo legt woordvoerder van Aqualectra Sharo Bikker uit. ,,Eigenlijk zou bij een dergelijke kortsluiting alleen de stroom moeten uitvallen in de wijk van het defect, in dit geval de Nieuwe Haven. Maar door een fout in de beveiliging - waardoor ook de grote transformator was afgeslagen - zijn bij wijze van spreken alle stoppen doorgeslagen. Daardoor kwam een veel groter gebied zonder stroom te zitten.”
Het grootste verschil met een simpele stoppenkast, is dat het in deze situatie niet een kwestie is van alle schakelaars weer aanzetten. ,,Doordat het probleem in het net zat, was het wat complexer om op te lossen. We moesten eerst diverse hoogspanningskabels meten om te bepalen welke defect was en vervolgens moesten we deze isoleren. Daarna konden we er pas voor gaan zorgen dat we de klanten via de redundante kabels weer van stroom konden voorzien”, aldus Bikker. ,,Het is normaal dat dit minimaal drie kwartier tot een uur duurt. Met stroom moet je zeer voorzichtig te werk gaan en zeker in dit geval, omdat we met hoogspanning te maken hadden van 12.000 Volt.”
Rond 20.30 uur maandagavond viel de stroom uit van Punda tot Bottelier en in een deel van Jan Thiel. De meeste wijken waren na een klein uur alweer op het net aangesloten, maar voor enkele wijken, waaronder Steenrijk en Kunstbatterij die voeding krijgen van de kabel die naar station Nieuwe Haven gaat, duurde het tot ongeveer 24.00 uur.
Aqualectra heeft de precieze ‘foutplaats’ inmiddels al bepaald. ,,We zijn vandaag (gisteren, red.) al begonnen met de graafwerkzaamheden en zullen door blijven werken tot de kabel is hersteld. Als alles goed verloopt dan is de kabel weer hersteld bij het publiceren van de krant”, zo zegt Bikker. Tot die tijd krijgen de klanten in het gebied van de defecte kabel, tijdelijk stroom via een andere kabel.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).