Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Richard Pols heeft de Rotary Youth Leadership Award (RYLA) 2018 gewonnen. Ruim veertig potentiële jonge leiders van veertien scholen streden gedurende drie dagen om de felbegeerde prijs.

leiderschapsprijsDe jongeren, allen tussen de 13 en 18 jaar, kregen tijdens een workshop training door professionele coaches op hun leiderschapskwaliteiten en voerden diverse uitdagende opdrachten uit om hun leiderschapskwaliteiten te bewijzen. Tot slot hebben ze allemaal een ‘pitch’ gehouden waarin ze zichzelf zo goed mogelijk presenteerden.
Elk jaar begint de RYLA met een dialoog over leiderschap, georganiseerd door gespreksleiders van Kòrsou Konektá, en elk jaar is het verrassend hoe bewust deze jonge leiders zijn van de huidige maatschappelijke realiteit, aldus de organisatie. ,,Deze dialoog zorgt voor dynamiek tussen de deelnemers en hun coaches en saamhorigheid binnen de groep en fungeert als ijsbreker om te luisteren en te vragen naar het verhaal van een ander. Vervolgens wordt gewerkt aan allerlei opdrachten die men alleen en in teamverband uitvoert. Zo wordt onder andere gewerkt aan job-interviews, presentaties en zelfrespect.”
Tijdens de vele activiteiten beoordeelde de jury aan de hand van vier leiderschapskwaliteiten de deelnemers. Gescoord kon worden op vier van de zeven ‘habits of Stephen Covey’, te weten: ‘Be pro-active’, ‘Think win-win’, ‘Seek first to understand, then to be understood’ en ‘Synergize’. Covey wordt gezien als de ‘goeroe’ op het gebied van effectief leiderschap.
Van alle deelnemers zijn er vijf opgevallen en genomineerd voor de award. Dit zijn Richard Pols, Didi Blijleven, Daniela Rubio, Shine Janssen en Juensly Anita. Aangezien er maar één de winnaar kan zijn, is Pols (17) door de vakjury uitgeroepen als de persoon die het meest van allen leiderschapskwaliteiten heeft vertoond. ,,Richard heeft zich opgesteld als iemand die ook anderen in de groep aan het woord laat. In de groep bracht hij verbinding tot stand. Hij gaf anderen de ruimte en stelde zelf ook vragen. Richard is bedachtzaam en rustig. Allemaal duidelijke eigenschappen van een goede leider. Richard scoorde hoog bij zowel de juryleden, de trainers en ook binnen de groep van deelnemers, die ook hun voorkeur konden geven. Hiermee heeft hij zich een echte leider getoond”, aldus de jury in de beoordeling.
Pols mag geheel verzorgd deelnemen aan de RYLA North America Conference in Washington, Verenigde Staten. Hier komen alle winnaars van de RYLA uit alle hoeken van de wereld samen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.