Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Isla gaat als gevolg van kapotte buizen de tweede week in waarin de raffinaderij stilligt, zo heeft woordvoerder Earl Balborda tegenover deze krant verklaard.

isla,,De raffinaderij kampte dit jaar eerder met problemen omdat er geen utiliteiten (stoom, stroom, water en druk, red.) werden geleverd die nodig zijn voor de productie. Dat probleem is begin deze maand opgelost maar nu doet een ander probleem zich voor. Vorig jaar heeft de raffinaderij ook als gevolg van een brand een tijd stilgelegen. Nu zijn er buizen kapotgegaan. Wat dat betreft heeft de Isla gewoon pech”, aldus de woordvoerder.
Op dit moment is het nog niet duidelijk hoe lang de productie bij de raffinaderij stil blijft liggen. ,,Onderzoek moet deze week uitwijzen wat de reden is dat de buizen kapot zijn gegaan en hoe lang het duurt voordat dit probleem is opgelost. Het is belangrijk om te weten of er sprake is van een technische of een menselijke fout. Bij een raffinaderij moet je er rekening mee houden dat de ontmanteling van installaties tijd vergt. Om een vergelijking te maken, een autoband kun je snel verwisselen. Maar een installatie ontmantelen neemt heel veel tijd in beslag.”
Het probleem was al een tijd gaande. De situatie bij de raffinaderij kwam in het nieuws toen er geruchten de ronde deden dat de levering van benzine voor de lokale markt gevaar liep, nu de Isla stilligt. Toen werd het voor het publiek duidelijk wat er eigenlijk speelde, zo heeft de woordvoerder uitgelegd. Balborda benadrukt dat er geen reden is om te vrezen dat er geen benzine meer is. ,,Wij hebben in de CD-2 ruwe olie bewerkt, en die is later tot benzine verwerkt. Er is voldoende voorraad.”
Het probleem van de kapotte buizen ontstond al in het weekeinde van 9 juni. ,,Toen waren er problemen met de zogeheten ‘waste heat exchanger’. Je moet dat zien als een systeem van buizen waarin verschillende kleinere buizen lopen. De hitte van de producten die door de buizen gaan, wordt gebruikt om andere producten mee te verhitten. Dit systeem is als het ware gekoppeld aan de crude distiller (CD). Als er problemen zijn met de exchanger, dan kan de crude distiller niet operationeel zijn. Bij de raffinaderij zijn er drie van deze distillers. Twee waren al niet in gebruik, nu er problemen zijn met derde, is de productie bij de Isla stil komen te liggen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.