Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Insel Air kan op korte termijn de vluchten naar Maiquetía, Valencia en Punto Fijo in Venezuela hervatten. Daar is gisteren een akkoord over gesloten tussen minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, een delegatie van Insel Air en het Instituto Nacional de Aviación Civil (Inac), de Venezolaanse burgerluchtvaartautoriteit.

kennethgijsbertha2Gijsbertha is sinds afgelopen donderdag in Caracas, Venezuela, waar hij samen met vertegenwoordigers van Insel Air verschillende gesprekken heeft gevoerd die van belang zijn voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. Het akkoord over het hervatten van de vluchten naar Venezuela is volgens de minister ‘groot nieuws voor Insel’, dat sinds maart 2017 niet meer naar het buurland vliegt.
Door financieel noodweer was de luchtvaartmaatschappij genoodzaakt de vluchten naar onder andere Venezuela te staken. Insel verkeert sinds 2016 in een financieel benarde positie, met name als gevolg van een te groot personeelsbestand, het opzetten van een eigen onderhoudsafdeling die zichzelf niet kon bedruipen, onvoldoende (financieel) beheer en de noodzaak vluchten van en naar Venezuela te lang voor te financieren.
Op dit moment is er nog een vordering van ongeveer 67 miljoen dollar op het Venezolaanse Cencoex (voorheen Cadivi). Hierover zullen volgens Gijsbertha binnenkort gesprekken plaatsvinden tussen Curaçao en de Venezolaanse ministers van Financiën en van Economie. ,,Dan wordt getracht tot een akkoord te komen over de wijze waarop Venezuela/Cencoex de schuld aan Insel Air van 67 miljoen dollar kan betalen”, zo stelt de Curaçaose minister van Financiën hoopvol.
Deze miljoenenschuld van Venezuela aan Insel is een van de redenen dat de regering van Curaçao vorig jaar genoodzaakt was 18 miljoen dollar (33 miljoen gulden) in de noodlijdende luchtvaartmaatschappij te injecteren. In ruil daarvoor heeft de regering pandrecht en stemrecht op 51 procent van de aandelen van Insel gekregen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).