Beslaglegging PdVSA ‘behoorlijke klap’ voor scheepsverkeer Bullenbaai
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanaf het moment dat het Amerikaanse bedrijf ConocoPhillips de beslaglegging op PdVSA heeft aangekondigd, is het aantal schepen in de haven van Curaçao drastisch afgenomen.

ktk

Dat zegt directeur van sleepbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK) Suldric Rojer.
Hoewel de rechter heeft bepaald dat de beslagen op Refineria Isla worden opgeheven voor zover dat nodig is met het oog op de elektriciteits- en brandstofvoorziening op Curaçao, heeft het scheepsverkeer naar de raffinaderij in Bullenbaai een behoorlijke klap gekregen. KTK heeft daardoor al wekenlang ‘aanzienlijk’ minder werk, zo stelt Rojer. Moest het bedrijf vorig jaar in mei nog 358 keer in actie komen, diezelfde maand dit jaar was dat nog maar 267 keer.
KTK, dochteronderneming van Curaçao Ports Authority (CPA), is onder meer verantwoordelijk voor alle havensleepvaarten op Curaçao. De sleepboten zorgen ervoor dat de schepen die de haven in en uit gaan dat veilig kunnen doen. Dat KTK voor een groot gedeelte afhankelijk is van de raffinaderij en Bullenbaai, komt omdat daar de meeste en grootste schepen heen gaan.
,,Het is een situatie waar we scherp op moeten zijn. We moeten zo veel mogelijk informatie over de ontwikkelingen rond de raffinaderij proberen te krijgen, zodat wij daar rekening mee kunnen houden en dat kunnen verwerken in ons businessplan”, zegt de KTK-directeur. De directie gaat daarom ook om tafel met de overheid en het projectteam dat zich bezighoudt met de toekomst van de Isla-raffinaderij.
Ondertussen worden er nog wel werkzaamheden verricht voor bedrijven als Van Noord, Curaçao Port Services en Damen. Daarnaast richt KTK zich steeds meer op andere jobs. Rojer vertelt dat er inspanningen zijn gedaan om meer werkzaamheden te kunnen doen elders in de regio. ,,We proberen bijvoorbeeld contracten te sluiten met andere sleepbootbedrijven die boten kunnen charteren van ons. En wij gebruiken de tijd die we nu hebben, en anders niet hadden, om ons bezig te houden met preventief onderhoud aan de sleepboten.”
De huidige situatie zorgt voor onzekerheid bij het personeel. In samenspraak met de vakbond hebben de werknemers daarom de boodschap gekregen dat er tot het einde van het jaar geen ontslagen zullen vallen voor het vaste personeel. ,,We hebben gelukkig wat reserves om het uit te houden”, aldus Rojer.
Rojer stelt dat KTK nog bestaansrecht heeft, maar erkent dat dit geen fijne periode is. ,,Vanwege het contract met PdVSA dat eind 2019 zou aflopen, hadden we rekening gehouden met een slow-down. Maar een stop zoals we die nu meemaken hadden we niet voorzien. Dit is niet normaal. Laten we hopen dat er toch een moment komt dat het weer opleeft.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.