Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De moed zakte familieleden van de vermoorde politicus Helmin Wiels gisteren in de schoenen toen moordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas onder ede een verklaring aflegde, die uiteindelijk meer vragen opriep dan beantwoordde.

monsterDe verklaring van Kuwas, die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op de oprichter van Pueblo Soberano en speciaal voor zijn getuigenverklaring naar Curaçao afreisde, wankelt en verschilt in veel opzichten van de eerdere verklaring die de Wiels-moordenaar heeft afgelegd.
Kuwas, of Monster, zoals hij wordt genoemd, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de stergetuige, die vermeende moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca als zodanig kan aanwijzen. Hij heeft eerder - en ook gisteren - verklaard dat Fonseca degene is geweest die de opdracht voor de moord op Wiels heeft gegeven. Ook was Fonseca, zo meent Kuwas, de persoon die het geld voor de moord aan medefacilitator Luigi Florentina, alias Pretu, heeft gegeven. De stergetuige van het OM werd gisteren echter door zowel de verdediging van Fonseca - om wie deze zaak in hoger beroep draait - als door de rechters van het Hof meerdere malen op inconsistenties en onwaarheden in zijn verklaring gewezen, waardoor het verhaal van Kuwas al dan niet deels, niet langer als geloofwaardig wordt gezien.
Zo verklaarde Kuwas de ene keer dat Fonseca wél aanwezig was bij gesprekken tussen hem en Florentina over de moord op Wiels en een andere keer weer niet. Ook stelde Monster dat hij op de ochtend van 5 mei 2013 - de dag waarop Wiels op het strand van Marie Pampoen werd doodgeschoten - door zijn echtgenote in Koraal Specht werd afgezet en daar een gesprek had met Pretu, die zou hebben gezegd dat hij al een paar keer langs Marie Pampoen was gereden en Wiels daar zou hebben zien staan. Uit onderzoek na de dood van Wiels bleek echter dat de politicus pas later in de middag bij Marie Pampoen arriveerde en niet in de ochtend zoals Kuwas gisteren beweerde.
Raadsvrouw Marije Vaders vertegenwoordigt Fonseca, die reeds in eerste aanleg onder andere op basis van de belastende verklaring van Kuwas en een reeks verdachte sms’jes tussen hem en oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Vaders zette de verschillende leugenachtige verklaringen van Kuwas op een rijtje en confronteerde de moordenaar hiermee, hetgeen resulteerde in irritatie en boosheid bij Kuwas, die daarna op verschillende vragen weigerde antwoord te geven. ‘Dat kan ik me niet herinneren’, en ‘daar heb ik al eerder een verklaring over afgelegd’, waren veelvoorkomende antwoorden van Monster.
Fonseca volgde de zitting, die vandaag wordt voortgezet, via videoconference vanuit zijn cel in Nederland, maar deed zelf een beroep op zijn zwijgrecht. Wel stelde de vermeende moordmakelaar Kuwas een drietal vragen: ,,Heb ik jou op 5 mei opdracht gegeven Wiels te overvallen? Heb ik jou op 5 mei opdracht gegeven Wiels te vermoorden? Heb ik jou geld gegeven om Wiels te vermoorden?” Kuwas ging de confrontatie met Fonseca aan. Het antwoord op de eerste vraag luidde ‘nee’ en op de tweede en derde vraag ‘Niet aan mij persoonlijk, maar wel aan Pretu’. Hierna sprong Kuwas uit zijn vel en zei tegen Fonseca: ,,Kom je gezicht hier tonen in plaats van je te verschuilen achter een camera. Ik breek je gezicht.”
Kuwas maakte zijn afkeer jegens Fonseca gisteren meerdere malen kenbaar en liet weten de man te haten omdat hij hem ‘heeft genaaid’. Zo zou Monster na de moord op Wiels in de gevangenis hebben begrepen dat hij eigenlijk bijna een miljoen gulden zou hebben moeten vangen voor de moord, terwijl hij hiervoor ‘slechts’ 200.000 heeft gekregen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).