Van onze correspondent
Oranjestad - De maritieme grens tussen Aruba en Venezuela gaat donderdag weer open. Vanaf die dag kunnen verse producten als vis, groente en fruit weer worden ingevoerd.

Grenzen Venezuela openDeze mijlpaal is het resultaat van onderhandelingen tussen een team Arubaanse experts en de autoriteiten van Estado Falcon. De Arubanen waren daarvoor op 1 juni naar Punto Fijo, Venezuela gevlogen. Omdat de grensblokkade volgens de president van Venezuela was ingegeven door het gebrek aan maatregelen tegen de smokkel van edelmetalen en verse producten, wil de Arubaanse regering er alles aan doen om smokkel te voorkomen.

Een onderhandelingsteam is de afgelopen maanden bezig geweest met het opstellen van vereisten voor de import van producten uit Venezuela. Die moeten voorzien zijn van een certificaat waarmee de Venezolaanse autoriteiten de export goedkeuren.

Alle boten die spullen uit Venezuela invoeren, moeten daarvoor toestemming hebben van Venezuela. Dit geldt ook voor plezierjachten. In de Arubaanse havens worden de documenten grondig gecontroleerd.

Het akkoord biedt geen oplossing voor de toestroom van Venezolanen die zich illegaal op Aruba vestigen. Die kwestie bezorgt de regering hoofdpijn, want hulp uit Nederland zit er voorlopig niet in.

De Arubaanse Statendelegatie die afgelopen week in Den Haag heeft deelgenomen aan het Interparlementair Koninkrijksrelaties blijkt buiten de agenda om te zijn ontvangen door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De delegatie onder aanvoering van Statenvoorzitter Ady Thijsen had er behoefte aan met de bewindsman persoonlijk van gedachten te wisselen over de situatie in buurland Venezuela, de gevolgen daarvan voor de Arubaanse samenleving en de samenwerking met Nederland in het geval de toestroom van Venezolaanse vluchtelingen verder toeneemt. De delegatie, bestaande uit leden van de regeringspartijen, benadrukte de urgentie van de kwestie en de onmacht van het eiland om het probleem zelf op te lossen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.