Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een vast onderdeel worden van de naschoolse opvang Fundashon Desaroyo i Progreso (FDP), met elk jaar het programma ‘Luna di Stima’ op alle 22 scholen die onder de FDP vallen. Dat is het doel en de wens van Ace Suares die met zijn Media School Curaçao het Stima-programma uitvoert.

StimaStima staat voor ‘Siensia, Teknologia, Ingenieria i Matemátika’ en heeft als doel jonge kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met wetenschap en techniek en het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende leerhouding, de zogenoemde ‘21st century skills’. Het project is nu afgerond bij de FDP, waarbij Suares met drie docenten vier middagen in de week elf scholen heeft bediend, met telkens 22 kinderen tussen de 9 en 12 jaar in de groep. Zij leerden in een maand programmeren en eenvoudige machines bouwen. FDP verzorgt voor 1.725 kinderen tussen de 4 en 14 jaar naschoolse educatie op 22 scholen die gefinancierd worden door de overheid. Stima is via het ‘Hour of Code’-project in mei 2017 bij FDP geïntroduceerd.

Begon het project met programmeren, in de tussentijd is het uitgebouwd. Zo is in september 2017 een tweede project gestart waarbij lego gebruikt wordt om eenvoudige technieken, zoals hefbomen, versnelling en vertraging aan te leren. Gevolgd door een derde uitbreiding waarbij het programmeren en lego gecombineerd wordt en machines gebouwd worden die kunnen bewegen en via sensoren kunnen reageren op hun omgeving.

Het project loopt op drie locaties tegelijkertijd. In de eerste week leren de kinderen van maandag tot en met donderdag twee uur per dag spelenderwijs programmeren door middel van een online computerspel op de website ‘code.org’. De tweede week wordt met lego gewerkt, waarbij eenvoudige machines gebouwd worden die verschillende technische en natuurkundige principes aantonen. In de derde week wordt de opgedane kennis gecombineerd door machines te bouwen. De machines worden geprogrammeerd door de kinderen zelf.
De Stichting en het project Stima hebben onlangs bezoek gehad van premier Eugene Rhuggenaath (PAR), Onderwijsminister Marilyn Alcalá-Wallé (PAR) en FDP-voorzitter Orlando Cuales.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).