Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Damen Shiprepair Curaçao focust op diversificatie, de werf wil meer verschillende typen schepen binnenhalen voor reparatie in de vier dokken die weldra in functie zijn.

Damen expansie ZIJKANTDat heeft commercieel directeur Lodewijk Franken gisteren verklaard. Franken gaf gisteren op uitnodiging van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) een presentatie tijdens een lunchbijeenkomst in het atrium van het Renaissance Curaçao Resort & Casino. Zijn gehoor van ruim honderd vertegenwoordigers van het lokale bedrijfsleven gaf hij een overzicht in vogelvlucht van de geschiedenis van Damen Shipyards, opgericht in 1927 en heden ten dage exploitant van 55 scheepswerven, reparatiewerven en gerelateerde bedrijven over de hele wereld. 

De reparatiewerf op Curaçao maakt zich op voor uitbreiding. Momenteel wordt door gespecialiseerde metaalbewerkers onderhoud gepleegd aan de twee drijvende dokken die recent vanuit Rotterdam naar Curaçao zijn gebracht, en wordt er op de plaats waar deze dokken komen te liggen gebaggerd. ,,Zestien en een halve meter diep moet het daar worden; dat betekent dat een grote hoeveelheid zand en gesteente moet worden verwijderd en afgevoerd”, zegt Franken.

In augustus moeten de werkzaamheden zijn afgerond en de drijvende dokken operationeel zijn. Dan zal Curaçao de beste dokfaciliteiten in het Caribische gebied hebben, aldus Franken. ,,Met vier dokken zullen we de grootste in de regio zijn.”

Van oudsher gaan voornamelijk containerschepen en olietankers voor reparatie naar de werf op Curaçao, afgewisseld met een enkele sleepboot en cruiseschip. ,,Daar gaat verandering in komen: we willen meer verschillende typen schepen tot onze klanten kunnen rekenen, en met de drijvende dokken erbij zijn we ook in staat om diverse typen schepen te ontvangen”, legt Franken uit. ,,Het kleine drijvende dok is voor schepen die maximaal 100 meter lang en hooguit 25 meter breed zijn. De andere drie dokken kunnen flexibel worden ingezet voor de reparatie van grote schepen.”

Van meer diversificatie is al sprake, zegt Franken. ,,Elke twee maanden ligt er een baggerschip in het droogdok, dat is een novum voor de werf. Daar willen we er meer van hebben, door ook verplaatsbare offshore units voor reparatie te krijgen. En we hopen meer cruiserederijen als klant te krijgen.” De directeur zat recent aan tafel met de top van de Koninklijke Marine op Curaçao. ,,Die relatie verdient meer aandacht, daar gaan wij van onze kant meer in investeren”, aldus Franken.

De plannen van Damen Shipyards Group voor de reparatiewerf op Curaçao zijn niet nieuw: voordat in februari 2017 een overeenkomst met de Curaçaose overheid werd getekend, voor een periode van 25 jaar, lonkte de scheepsbouwer uit Gorinchem al decennia naar Curaçao. De geografische ligging van het eiland, goede bereikbaarheid, het stabiele politieke klimaat, de meertaligheid van de bevolking, het zijn allemaal unique selling points, zegt Franken, die aangeeft dat voor Damen Shiprepair dit jaar de verdere opleiding van de 368 personeelsleden voorop staat, met name waar het de veiligheid op het werk betreft. ,,Aan het eind van de dag moet iedereen goed en wel thuis komen”, zegt Franken, die benadrukt dat Damen een familiebedrijf is. ,,Altijd geweest, en dat zal zo blijven.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).