Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bedrijven die exporteren kunnen voortaan gemakkelijker zakendoen. Dat komt doordat regelingen die in eerste instantie alleen voor Nederland golden, nu gelden voor het hele Koninkrijk.

Rijksdienst onderst exportZo meldt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina. Het gaat om in totaal tien regelingen die, in opdracht van de minister van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, worden uitgevoerd door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit orgaan biedt in theorie al sinds 1 januari toegang tot verschillende instrumenten om handel en buitenlandse economische betrekkingen van het Koninkrijk te versterken. Maar nu wordt dat ook daadwerkelijk in de praktijk uitgerold op Curaçao, aldus Martina.

RVO en MEO leveren gezamenlijk diensten, subsidies en andere programma’s voor handels- en investeringsprojecten en Caribische ondernemers kunnen hier gebruik van maken onder dezelfde voorwaarden als Europees-Nederlandse bedrijven. Bovendien biedt de Rijksdienst ondersteuning, geeft het advies en heeft het beschikking over ‘een berg informatie’ die beschikbaar is gesteld op de website rvo.nl.

,,Als je bijvoorbeeld een nieuwe markt wil aanboren, wil je marktinformatie hebben; hoe ziet de markt eruit, wat zijn de kenmerken. Bestaande rapporten hierover zijn nu voor iedereen beschikbaar”, zo vertelt Martina. ,,Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor informatie over belastingregelingen, incentives, subsidies en toegang tot bepaalde netwerken. RVO kan ondernemers die buiten de grenzen van het Koninkrijk zaken willen doen enorm goed helpen, omdat zij de nodige kennis en ervaring hebben.”

De bijbehorende wetgeving voor deze regelingen is al sinds 15 december 2017 van kracht, maar de lokale inrichting, zoals Martina het noemt, is nog in volle gang. ,,Mensen moeten lokaal getraind worden en de uitvoeringsorganisatie moest worden klaargestoomd. In dat kader wordt nu ook de National Expert Awareness Week hier georganiseerd”, aldus de minister. Wat de verschillende regelingen precies inhouden en hoe ondernemers op Curaçao daarvoor in aanmerking komen, is dinsdag ter sprake gekomen tijdens een seminar in het WTC. Daarbij werden de regelingen van de RVO officieel gelanceerd.

De lokale dienstverlening en uitvoering van de RVO-regelingen op Curaçao is vooralsnog ondergebracht bij het ministerie van Economische Ontwikkeling, binnen de sector Buitenlandse Economische Samenwerking. Martina kondigt aan dat er ook businesscoaches getraind zullen worden om ondernemers in de nabije toekomst ondersteuning en informatie te kunnen geven over exportmogelijkheden. Daarnaast is het de bedoeling dat de brancheorganisaties, zoals de Kamer van Koophandel, Cinex en Adeck, worden getraind zodat ook zij hierin als entiteit kunnen optreden.
De koninkrijksregeling is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag en minister Martina. ,,We hebben er allebei hard aan getrokken en zijn er trots op dat het nu werkelijkheid is geworden”, aldus de Curaçaose bewindsman.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).