Rechter: Sprake van collectief ontslag
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchtvaartmaatschappij Insel Air mag de arbeidsovereenkomst met het cabinepersoneel van de MD-toestellen per 1 juni ontbinden, maar moet elke werknemer wel een vergoeding meegeven. Dat heeft het gerecht gisteren beslist.

inselmdHet cabinepersoneel en elf piloten werden vorige maand naar huis gestuurd, maar hebben hun ontslag aangevochten. De beschikking gisteren betrof alleen het cabinepersoneel.
De rechter acht het ‘voldoende aannemelijk dat Insel Air zich in een zodanig slechte financiële situatie bevindt dat het aantal medewerkers moet worden verminderd om de continuïteit van de onderneming te waarborgen’. Ook is vast komen te staan dat het ‘last in first out-beginsel’ niet is geschonden. De arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemers kan met ingang van 1 juni 2018 worden ontbonden, bericht het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in een persbericht. Per geval, met inachtneming van de specifieke omstandigheden, is aan iedere werknemer een ontbindingsvergoeding toegekend. De rechter is van oordeel dat sprake is van een collectief ontslag en dat de individuele ontslagaanvragen niet op zichzelf staan, maar deel uitmaken van de 26 verzoeken die Insel Air bij de rechtbank heeft ingediend. ,,Om te voorkomen dat de betreffende werknemers benadeeld worden door de keuze van Insel Air voor een ontbindingsprocedure in plaats van een collectieve ontslagaanvraag bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), heeft het gerecht beoordeeld ‘of de waarborgen die in de Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten en de ministeriële richtlijnen zijn ingebouwd om collectieve ontslagen te toetsen, in acht zijn genomen’.


Meer over dit onderwerp: http://antilliaansdagblad.com/abonnees/abonneren-op-ad-online


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).