Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met een professionele, moderne en duurzame aanpak, moet de agrarische sector en visserij op Curaçao jaarlijks met vijf procent groeien.

landbouwLokale producten zijn gezonder, maar ook belangrijk voor de economie van het eiland.
De boodschap van minister Suzy Camelia-Römer (PIN) tijdens een persconferentie gistermiddag was glashelder. ,,De bijdrage van landbouw, visserij en veeteelt aan het bruto binnenlands product is minder dan een procent. We produceren vrijwel niets zelf van ons voedsel.” Volgens Camelia-Römer wordt er jaarlijks voor 160 miljoen gulden geïmporteerd aan etenswaren, waaronder fruit, groente, vlees, kaas en eieren. ,,Een krop sla kan wel vijf parasieten bevatten. Alleen al vanuit het oogpunt van hygiëne en gezondheid is het beter om zelf te telen”, meent de minister.
Waar het aan heeft ontbroken is een landbouwbeleid voor meerdere jaren. Dat gaat nu veranderen. Het ministerie van GMN werkt onder andere samen met de associatie voor het klein- en middenbedrijf Adeck om de agrarische sector en de visserij op het eiland duurzaam en modern te ontwikkelen. Camelia-Römer: ,,Op dit moment werken er nog geen 200 mensen in de sector. Mijn hoop is dat met een groei van vijf procent per jaar er over tien jaar werk is voor 2.000 mensen.” 
Samen met Adeck zal het ministerie zich inzetten om fondsen beter toegankelijk te maken voor land- en tuinbouwbedrijven die willen beginnen of vernieuwen. Volgens Adeck-voorzitter Wilbert Geertruida bestaat er op dit moment een landbouwfonds met 2 miljoen gulden dat een paar jaar geleden is ingesteld onder de toenmalige GMN-minister Ben Whiteman (PS). Daarop kan een beroep worden gedaan via de PSB Bank. ,,Maar er zijn niet veel leningen uitgegeven, omdat het te ingewikkeld is om geld te krijgen”, zegt Geertruida. Behalve dat de procedure eenvoudiger moet worden, zal lokaal en internationaal ook gezocht worden naar andere mogelijkheden van financiering op basis van zachte leningen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.