Van onze correspondent
Kralendijk - De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA vroeg gistermiddag in kort geding opheffing van het beslag op de olie van olieterminal Bopec.

bopecDaaraan bleef PdVSA halsstarrig vasthouden, ook als dit betekent dat Bonaire volgende week geen stroom meer heeft. De rechter doet ‘uiterlijk’ maandagmiddag uitspraak.
De stroomvoorziening op Bonaire kwam centraal te staan tijdens de zitting. Curoil en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) voegden zich in het geding om de levering van stookolie (HFO) aan energieproducent CotourGlobal te garanderen. Zo niet, dan zal op Bonaire op 24 mei ‘het licht uit gaan’.
Bonaire is voor de stroomvoorziening afhankelijk van Bopec, waar het Amerikaanse ConocoPhillips op 4 mei beslag heeft laten leggen. Al enkele dagen na de beslaglegging, op 7 mei, hief ConocoPhillips het beslag op tank 1912 op. In deze gehuurde tank heeft ContourGlobal de HFO opgeslagen die dagelijks door Curoil naar de centrale wordt getransporteerd. Per maand gaat het volgens Curoil om 10.000 vaten olie.
Tijdens de zitting in de kleine rechtszaal van Fort Oranje ging het vooral over tank 1912 en tank 1910. Via die laatste tank wordt de tank van ContourGlobal bevoorraad, die geen rechtstreekse leiding heeft naar de pier. Tank 1910 is van Bopec, net als de leidingen, en valt dus onder het beslag. Curoil eiste van alle partijen dat de olie wordt geleverd, of zoals advocaat Tom Peeters het omschreef: ,,Bopec moet het kraantje open draaien.” 
Peeters suggereerde dat Curoil de betaling aan PdVSA op een derdenrekening stort, zodat het geld niet door de Venezolanen kan worden weggesluisd. ConocoPhillips is bereid daaraan mee te werken. Maar PdVSA bleef dwarsliggen. Advocaat Chris de Bres van OLB drong sterk aan op opheffing van het beslag op 30.000 tot 60.000 vaten, zodat Bonaire een paar maanden vooruit kan met de olie van Bopec. ,,Dan gaat het maar om twee miljoen dollar dat op een derdenrekening gezet kan worden. De gezaghebber kan een noodbevel uitvaardigen, maar dan duurt het te lang voor de zaak weer draait.” Aardenburg: ,,Dat kunnen we zo na de zitting regelen als PdVSA meewerkt.”
Advocaat Sergio Saleh hield opnieuw vast aan totale opheffing van het beslag, omdat dit onrechtmatig zou zijn. Ook de rechter kon hem niet vermurwen. ,,Als het om zo weinig gaat dan kan Conoco dit ook zonder betaling doen”, zei Saleh. De Bres spiegelde de partijen voor dat op het verhinderen van een openbare dienst, zoals stroomvoorziening, zware straffen staan.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).