Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla doet, een week na het begin van de beslagleggingen van het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips op eigendommen - waaronder olie - van PdVSA op Curaçao en Aruba, geen uitspraken over deze beslagen. Directie en woordvoerder wijzen vragen over de feitelijke situatie en gevolgen categorisch af.

islaNiet bekend is welke bedragen zijn gemoeid met de beslaglegging op Refineria Isla, dochtermaatschappij van PdVSA op Curaçao. Evenmin is duidelijk of door het beslag de uitbetaling van lonen aan de circa duizend werknemers en leveranciers/crediteuren aan het eind van de maand in gevaar komt, of dat de salarissen ondanks het beslag gegarandeerd zijn.
Intern heeft Refineria Isla evenmin uitspraken gedaan; het personeel verkeert volledig in het ongewisse. Ook naar buiten toe doet de huurder en exploitant van de raffinaderij en de olieterminal Bullenbaai geen mededelingen. Woordvoerder Earl Balborda wil wél praten over de naderende ‘turnaround’, waarbij, zo legt hij uit, gelijktijdig de productie van de raffinaderij en die van de Curaçao Refinery Utilities (CRU) weer opgestart worden.
Het groot onderhoud aan de plants wordt weldra afgerond en ook het onderhoud aan de boilers van CRU is bijna klaar. ,,Dat betekent dat we samen op kunnen gaan, mogelijk nog voor het eind van de maand. Of we gaan begin juni weer in productie”, zegt Balborda, die een aanzienlijke verhoging van de output aankondigt.
De werknemers die voor de turnaround en andere werkzaamheden nodig zijn, meldden zich gisteren nog allemaal gewoon aan de poort van de raffinaderij. Tijdens het werk werd er onderling veel gesproken, zegt Gherrel Remilia, voorzitter van Isla-vakbond Apri. ,,Iedereen verkeert in onzekerheid en zoekt steun bij elkaar, in afwachting van informatie over de beslaglegging.” Die informatie zou uit Venezuela moeten komen, van de directie van PdVSA in Caracas. Intussen knaagt de onzekerheid. Alsof het personeel is overgeleverd aan het noodlijdende Venezuela, zo voelt het, zegt Remilia.
Volgens directeur Roderick van Kwartel van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar en verhuurder van de raffinaderij, is er vooralsnog geen reden voor ongerustheid. ,,De raffinaderij beschikt over een voorraad brandstof voor een maand of drie, en bij levering van die brandstof aan Curoil ontvangt Refineria Isla penningen. Die inkomsten vallen niet onder het derdenbeslag. De salarissen zijn daarmee de komende maanden gegarandeerd.”
Het wordt pas problematisch als er nadien geen of niet voldoende olietankers naar Curaçao kunnen komen. ,,Maar het is onwaarschijnlijk dat het zover komt”, zegt Van Kwartel. ,,Zowel ConocoPhillips als PdVSA heeft belang bij behoud van de bedrijvigheid. Ik verwacht dan ook dat zij in de komende twee weken een overeenkomst bereiken en het beslag wordt opgeheven.”
Persbureau Reuters berichtte de afgelopen dagen bij herhaling dat verscheidene tankers richting de Venezolaanse wateren zijn vertrokken, waar ze veilig zijn voor beslagleggingen door ConocoPhillips en andere schuldeisers.
Premier Eugene Rhuggenaath (PAR), politiek verantwoordelijk voor RdK en de petroleumsector, was gisteren ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor een toelichting.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).