Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De beslaglegging door ConocoPhillips bij overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eigenaar van de raffinaderij, is mogelijk een strategische zet om PdVSA te dwingen met het concern om de tafel te gaan.

IslaDat stelt RdK-directeur Roderick van Kwartel tegenover deze krant: ,,RdK is immers de verhuurder van de raffinaderij. De Isla verdient niet aan RdK, het is juist andersom.” RdK kreeg via de deurwaarder deze week te horen dat er een zogeheten derdenbeslag is gelegd door ConocoPhillips. De juristen van het overheidsbedrijf bestuderen nu wat de implicaties hiervan zijn.

Van Kwartel verwacht dat er mogelijk ook bij Curoil beslag wordt gelegd. ,,Curoil is een belangrijke klant van de Isla. De raffinaderij heeft niet veel grote klanten als Curoil. In die zin is het logisch dat ConocoPhillips de druk op PdVSA nog verder opvoert door beslag te laten leggen bij die overheids-nv. Zoals ik al zei, is het volgens mij een signaal naar PdVSA dat ConocoPhillips heel goed op de hoogte is van zakelijke relaties van het Venezolaanse bedrijf. Daar gaat het hen om.” RdK doet er alles aan om de levering van diesel, benzine en gas aan de lokale markt te waarborgen. Afgezien daarvan is RdK bereid alles te doen wat in haar vermogen ligt om ervoor te zorgen dat de raffinaderij openblijft, aldus Van Kwartel.

De recente ontwikkelingen kunnen volgens de RdK-directeur een hindernis vormen om PdVSA als een strategische partner voor de modernisering van de raffinaderij te beschouwen. Clift Christiaan is projectmanager van het project binnen RdK dat zich bezighoudt met de modernisering van de raffinaderij en het zoeken naar een strategische partner. Hij stelt desgevraagd eveneens dat het werk van het team door de laatste ontwikkelingen lastiger wordt, maar dat het niet een onmogelijke opdracht is: ,,Men gaat niet in de rij staan voor een bedrijf waarvan bekend is dat het met financiële problemen kampt. Aan de andere kant zijn er twee bedrijven die interesse hebben om de raffinaderij op korte termijn te exploiteren. Dat is dan weer hoopgevend.”

Christiaan houdt er rekening mee dat door de recente ontwikkelingen de deadlines om tot een strategische partner voor de modernisering van de raffinaderij te komen, aangepast zullen moeten worden. ,,De noodzaak om op korte termijn een partner te vinden die tijdelijk de raffinaderij zou kunnen exploiteren en dat wellicht later ook kan blijven doen, is alleen maar urgenter geworden.”
Deze week is een Europese delegatie, die interesse heeft in de raffinaderij, op het eiland, zo bevestigt Christiaan. Over verdere details wordt door de projectmanager geen commentaar gegeven.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).