Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een man loopt hoofdschuddend rond bij de plek waar Helmin Wiels, politiek leider van Pueblo Soberano (PS), vijf jaar geleden is doodgeschoten.

wiels2

,,Dit doet pijn. Kijk hoe weinig mensen vandaag hier bijeen zijn gekomen om respect te tonen aan Helmin Wiels. Dit heeft Wiels niet verdiend.”De opkomst van plusminus 80 mensen afgelopen zaterdag voor de herdenking op de plek van de moord, is verpletterend laag voor een leider die in zijn glorietijd meer dan 19.000 stemmen kreeg. Overigens lijkt de opkomst wel in lijn met de dramatische verkiezingsnederlaag van vorig jaar waarbij PS van vijf zetels naar amper één zetel in de Staten kelderde. De voormalige PS-ministers zijn bij de herdenking afwezig, met uitzondering van Ruthmilda Larmonie Cecilia, voormalig minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), ex-stemmenkanon van de partij en ondertussen ook ex-lid van PS. Larmonie-Cecilia wordt nu hardnekkig genoemd als de nieuwe politiek leider van de PNP, die bij de laatste verkiezingen uit het parlement verdween.Van de voormalige Statenleden zijn Wini Raveneau en Elmer Wilsoe aanwezig bij Marie Pampoen. Grote afwezigen zijn de vertegenwoordigers van de coalitie en oppositiepartijen met uitzondering van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die naar eigen zeggen niet om politieke maar meer op persoonlijke titel aanwezig is. Bij de herdenking later op de avond bij de sede, het partijgebouw, is de opkomst zelfs nóg iets lager. De Statiaanse politicus Clyde van Putten (PLP) en voorvechter voor de autonomie van het Sint Eustatius, Carlyle Corbin en Disrael Orphelin zijn ook bij Marie Pampoen aanwezig. De drie traden gisteren als spreker op bij een symposium van PS.Zaterdagmiddag omschrijft Van Putten Wiels bij de herdenking als een legendarische leider. Het is Van Putten die zaterdagavond bij de sede een oproep doet om de nalatenschap van Wiels ‘a.u.b. niet verloren te laten gaan’. Wiels heeft gezaaid, maar de plant moet wel verzorgd worden en water krijgen, aldus Van Putten. De PS moet niet toestaan dat het offer, de visie en het werk van Wiels verloren gaan. Als de partij faalt om de nalatenschap van Wiels te behouden, dan is de leider vergeefs gestorven, aldus Van Putten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).