Verweer voor vernietiging dagvaarding mislukt

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Een preliminair verweer afkomstig van raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran om de dagvaarding van zijn cliënt Jacinta Constancia in de zaak Dubnium, ook wel bekend als de mondkapjeszaak te vernietigen, heeft het gisteren niet gehaald.

constancia2

De inhoudelijke behandeling staat nu gepland voor 5 en 6 juli. Sulvaran voerde gistermiddag tijdens de regiezitting aan dat het vooronderzoek in de zaak geen enkel bewijs tegen oud-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Jacinta Constancia (MFK) heeft opgeleverd. Bovendien, zo stelt de raadsman, is Constancia de enige verdachte die vanaf het begin volledige opening van zaken heeft gegeven en dat ook zal blijven doen. ,,Het onderzoek duurt reeds vier jaar en nog steeds is er geen belastend materiaal tegen cliënt gevonden. Maar ondertussen heeft het Openbaar Ministerie wel cliënt als hoofdverdachte in deze zaak aangemerkt. De pijlen zijn dus op Jacinta Constancia gericht. Ze is immers een bekend politiek figuur”, aldus de advocaat. In de zaak Dubnium staan vier verdachten terecht, die verdacht worden van oplichting, verduistering en witwassen. Het onderzoek draait om 40.000 mondkapjes die door het toenmalige bestuur van Bureau Ziektekosten Voorzieningen (BZV) zijn besteld en waarvoor een aanzienlijk bedrag van 365.853,49 gulden is betaald, maar die nooit zijn afgeleverd. Gianni Benschop staat ook terecht in deze zaak. Hij heeft in 2012 het genoemde bedrag in ontvangst genomen en de bestelling vervolgens nooit bezorgd. Deze krant schreef eerder dat de cheque die het toenmalige bestuur van BZV voor de lading mondkapjes had uitgeschreven, was opgemaakt op naam van Li Mi Wei, de eenmanszaak van Benschop. De cheque zou de dag na overhandiging meteen zijn verzilverd en het geld zou zijn gebruikt om de schulden van de inmiddels ex-echtgenoot van Constancia - Anbertus Scoop, eveneens verdachte in het onderzoek Dubnium - af te betalen. Toen de bestelling uitbleef, heeft het toenmalig bestuur van BZV aangifte gedaan. Bij vonnis van 3 juni 2013 is Benschop vervolgens door het Gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot het terugbetalen van het in ontvangst genomen bedrag van 365.853,49 gulden.Sulvaran meldde gisteren dat er geen enkele aanleiding is te vermoeden dat Constancia ook maar iets met de zaak te maken zou hebben, behalve een dubieuze belastende verklaring van Benschop. ,,Jaren nadat het onderzoek was gesloten, kwam plotseling die belastende verklaring van Benschop”, aldus de raadsman, die in dit kader verschillende getuigen wil horen, waaronder de verbalisanten die Benschop tijdens het politieverhoor te woord hebben gestaan. Na zich ruim twintig minuten te hebben gebogen over het verweer van Sulvaran, kwam de rechter tot de conclusie dat hij geen beslissing kan nemen over het wel of niet schuldig zijn van Constancia, zonder een onderzoek. Het onderzoek ter terechtzitting werd daarom voortgezet. Ook besloot de rechter om tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 5 en 6 juli vier getuigen te horen. Enkele andere getuigen zullen binnenkort door de rechter-commissaris worden gehoord.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).