Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Maandagnacht waren het er twee en in de nacht van 27 april werden er zes drones gespot. ,,Minstens een keer per week wordt er contrabande in de gevangenis gedropt”, zegt Urny Floran, directeur van Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).


sdkkZakjes met cocaïne en marihuana, drie schroevendraaiers, een nijptang en 27 mobiele telefoons. ..Dat is wat er dit weekend is aangetroffen bij visitatie van de cellen in het gevangenisblok waarboven de drones cirkelen”, vertelt Floran. ,,De drones komen na middernacht. In de vroege ochtend, bij daglicht, gaan bewakers het blok binnen om de cellen te inspecteren. En vinden zij weer nieuwe smokkelwaar.”
In januari van dit jaar zagen bewakers voor het eerst drones boven de gevangenis. Floran: ,,Vanaf de tweede week van januari werd bij herhaling een drone opgemerkt. Ik denk dat er toen geoefend werd: kijken wat er gebeurt als je zo’n ding boven de gevangenis laat vliegen. Want je weet, boven SDKK en directe omgeving mag niet gevlogen worden. Bij wet verboden, voor alle soorten vliegtuigen en vliegende objecten.” In het begin lieten de drones nog niets in de gevangenis vallen, wel viel tot twee keer toe een drone naar beneden. ,,Die hebben we in beslag genomen”, zegt Floran.
Twee maanden later zijn de drones voorzien van een apparaatje waarmee voorwerpen kunnen worden vervoerd en gelost. Floran noemt het merk, de prijs en waar het kan worden besteld, en stuurt de redactie een referentie als bewijs; om niemand op een idee te brengen, maakt de krant dit niet openbaar.
,,Gevangenispersoneel kan alleen signaleren, informatie doorgeven, cellen visiteren, beslag leggen op smokkelwaar en dit aangeven bij opsporingsbevoegde instanties. Meer kunnen we niet doen”, zegt Floran, die als directeur via de media aandacht vraagt voor de ‘Object Dropping Drones’ en het gevaar voor bewakers en gevangenen. ,,De daders moeten opgespoord worden.”
Terwijl SDKK uit dertien gevangenisblokken bestaat, cirkelen de drones telkens boven een en hetzelfde cellencomplex. De gevangenisdirectie beschikt over aanwijzingen wie van de gedetineerden de opdrachtgever is, maar zekerheid is er niet. ,,Daarvoor zitten er te veel gevangenen in het gevangenisblok”, zegt Floran. ,,Bovendien kunnen meerdere gedetineerden en handlangers betrokken zijn bij het plaatsen van bestellingen bij een tussenpersoon, of direct bij de bestuurder van de drone.”
Om de drone-gang te kunnen oprollen, is een brede justitiële samenwerking nodig, zo geeft de gevangenisdirecteur aan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.