Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Meer politie, douane en inspecteurs van MEO dan klanten bij de barkjes op de Kleine Werf gisteren, op de Dag van de Arbeid. De stiptheidsactie verdient geen schoonheidsprijs, aldus Venex, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao.


Barkjes bij Kleine werfMary Ann Goilo-Gonzalez van Venex stelt vast dat het de bemanning van de barkjes niet gemakkelijk wordt gemaakt; eerst raken ze door de sluiting van de grens met Venezuela verstoken van handelswaar, keren ze berooid terug naar hun land in crisis, en wanneer ze dan hun handel in groente en fruit kunnen hervatten, zijn ze hun plaats aan de Sha Caprileskade kwijt. Hebben ze nu een nieuwe locatie, op de Kleine Werf, worden daar niet alleen de handelaars zelf grondig gecontroleerd en gesommeerd de verkoop te staken - vanwege voorschriften die voorheen niet golden - ook klanten wordt de toegang geweigerd en naar hun identiteitspapieren gevraagd.
Legio inspecteurs deze Dag van de Arbeid op de Kleine Werf, waar MEO de Venezolanen die niet over een keuringskaart van de G&Gz (Geneeskundige & Gezondheidszaken) beschikken, te kennen gaf dat zij geen fruit en groenten mogen verkopen. Eerst moeten zij 50 gulden betalen aan G&Gz en omwille van de voedselveiligheid een lichamelijke test ondergaan.
Op de vraag waarom dit van de Venezolaanse koopmannen wordt geëist - terwijl de keuring gerelateerd is aan bewerking en omgang van dragers van gevaarlijke (antibioticaresistente) bacteriën, zoals eieren, zuivel en vlees, die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken - kon Ronny Cornelis van MEO gisteren tegenover TV Direct geen antwoord geven. ,,Die vraag moet aan hogerhand gesteld worden”, zo luidde zijn reactie.
MEO nam gisteren voorgesneden, in plastic verpakte watermeloen in beslag. ,,Omdat het niet hygiënisch is zonder koeling”, aldus MEO, hoewel de dienst de verkoop van voorgesneden meloen en papaya aan de Sha Caprileskade jarenlang toestond. ,,Waarom nu ineens alle controle op scherp?”, vraagt de woordvoerster van Venex zich af. ,,Over een paar weken vertrekken de handelaren weer naar Venezuela. Zullen ze voor die tijd over een keuringskaart kunnen beschikken en de nu nog verse waar kunnen verkopen?”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).