Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In het kader van de Internationale Dag van het Intellectueel Eigendom, 26 april, heeft het Bureau for Intellectual Property (BIP) op Curaçao stilgestaan bij het feit dat 125 jaar geleden het eerste merk op het eiland werd geregistreerd.

merkbescherming

Abraham Mendez Chumaceiro was gemachtigde van de tabaksproducten van het Nederlandse merk Maria Cristina dat op 20 januari 1893 op Curaçao werd geregistreerd ten kantore van de procureur-generaal, maar inmiddels is vervallen. Met de registratie is de merkhouder op basis van het merkenrecht verzekerd ‘van het exclusief recht om het merk te gebruiken ter onderscheiding van zijn producten of diensten van die van een concurrent’. Dat geldt dus ook voor de toiletzeep ‘Vinolia’ die sinds 30 december 1901 in het merkenregister van het eiland staat ingeschreven en waarvan de registratie steeds weer werd vernieuwd. Vinolia was de ‘exclusieve zeep voor eersteklaspassagiers van de RMS Titanic, en later ook de RMS Queen Mary’ en wordt nog steeds verkocht, onder andere op Curaçao. Het thema van de Internationale Dag van het Intellectueel Eigendom was dit jaar: ‘Powering change: Women in innovation and creativity’. BIP noemt als voorbeeld twee Curaçaose vrouwen die hun uitvinding in het buitenland hebben laten registreren: Ilona de Jongh en Judith Dunk da Costa Gomez. De Jongh heeft samen met andere uitvinders een octrooi gekregen in de Verenigde Staten voor een systeem dat achter op een voertuig kan worden bevestigd voor het vervoer van bijvoorbeeld een fiets. Da Costa Gomez bedacht een spel met vier dobbelstenen om Papiaments te leren. Het idee is opgenomen in het octrooiregister van het Koninkrijk der Nederlanden.Volgens BIP is ‘op internationaal niveau te zien dat steeds meer vrouwen betrokken zijn op creatief en innovatief gebied’. ,,Het aantal keer dat vrouwen als uitvindster op lijsten van uitgegeven octrooien staan, is in 2016 verdubbeld ten opzichte van 10 jaar daarvoor. Momenteel zijn vrouwen als uitvindsters betrokken bij dertig procent van alle wereldwijd uitgegeven octrooien.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).