Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Om 14.30 uur zal een kolossaal schip met aan boord twee drijvende dokken de Annabaai binnenvaren.

drijfdokken

,,Een unieke, en voor Curaçao belangrijke gebeurtenis”, zegt minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina (MAN).De minister nodigt de bevolking van Curaçao uit om vanmiddag vanaf de Handelskade of de kade van Otrobanda naar het gevaarte te komen kijken. ,,Dit krijg je maar een keer te zien”, zegt Martina. ,,Het is een heel bijzondere gebeurtenis.”De Xin Guang Hua vaart onder de vlag van Hong Kong. Het is het op een na grootste afzinkbare schip ter wereld. Het vaartuig is 255 meter lang en 68 meter breed. Het is in 2016 te water gelaten en kwam in april 2017 voor het eerst in Rotterdam aan. Precies een jaar later, op 1 april jongstleden, is het schip vanuit Rotterdam met de twee drijvende dokken van Damen Shipyards naar Curaçao vertrokken. Wanneer het schip om 14.30 uur de Sint Annabaai binnenvaart, gaat het langzaam in de richting van Fort Nassau. Daar zal het worden afgezonken. Het schip wordt volgeladen met ballast zodat het diep in het water komt te liggen en de dokken op het water gaan drijven. Die kunnen dan gelost worden. Vervolgens wordt het schip ontdaan van ballast om ervoor te zorgen dat de vloer van het schip weer uit het water omhoogkomt. Vanaf Fort Nassau zal het schip ook morgen goed te zien zijn. ,,Het is niet alleen een unieke gebeurtenis, de komst van de drijvende dokken betekent uitbreiding van de activiteiten en dienstverlening van Damen Shiprepair Curaçao”, zegt Martina, die aangeeft trots te zijn op de aanwinst voor het Land en het vooruitzicht van meer werkgelegenheid en economische groei. Volgens de overeenkomst bij de overname van de Curaçaose scheepswerf, in februari vorig jaar, tekende Damen voor uitbreiding van de werf met één drijvend dok als aanvulling op de twee bestaande, gegraven dokken. ,,De directie van Damen heeft echter gemeend, dat het efficiënter is om twee drijvende dokken tot onze beschikking te hebben”, zegt Lodewijk Franken, ceo van Damen Shiprepair Curaçao. ,,Deze zullen worden ingezet voor nieuwe klanten.” Damen Shiprepair Curaçao heeft zich de laatste maanden, vooral dankzij de inzet van sales manager Hans Bisschop internationaal geprofileerd, en gefocust op het werven van nieuwe klanten voor scheepsreparatie in Curaçao.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).