Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Reddingsbrigade Citro heeft afgelopen weekend zeven duiktoeristen en drie bemanningsleden bij het ruwe Awa di Oostpunt gered.

citro2

Bij de Citro kwam afgelopen zaterdag via de kustwacht een melding binnen dat er ter hoogte van Oostpunt een 30 voet-motorjacht in de problemen was met aan boord drie personen.De kustwacht had op dat moment verder weinig gegevens, behalve dat de boot op de rotsen dreigde te lopen of al op de rotsen terecht was gekomen. ,,Onmiddellijk werden de vrijwilligers van de Citro gealarmeerd, vooral ook omdat het al vier uur in de middag was en er snel actie geboden was voordat de avondschemering zou aanbreken”, aldus voorzitter Lusette Verboom-Fairbairn van de reddingsbrigade.Om 16.30 uur was de C-Rescue 1 al onderweg. Ook het Dash-vliegtuig van de kustwacht was poolshoogte gaan nemen. De piloten konden melden dat ze drie personen hadden gesignaleerd op het land.Toen de Citro ter plaatse kwam, bij Awa di Oostpunt, bleek dat de boot in nood motorproblemen had ondervonden. Verboom-Fairbairn: ,,Vlak onder de kust konden ze nog net een anker uitgooien. Helaas was de boot van het anker geraakt, waardoor het op de kant terecht dreigde te komen.”De vrijwilligers van de Citro troffen zeven duikers aan die naar de kust waren gezwommen en drie bemanningsleden die nog op de boot waren. De duikers waren allemaal toeristen.Aangezien de duikers veilig aan land waren, en de zee vrij ruw, werd besloten om eerst het jacht vlot te trekken en naar open zee te slepen. De vissersboot Myron, die in de buurt was, nam de sleep even over van de C-Rescue 1, zodat deze weer naar de kant kon terugkeren om de zeven duikers op halen en hen aan boord te nemen. Daarna werd de sleeptros weer vastgemaakt aan het motorjacht.Om 18.30 uur kon de C-Rescue1 richting Caracasbaai varen met de toeristen aan boord die, in plaats van een middag duiken, een hachelijk avontuur hadden beleefd. Aldus Verboom-Fairbairn. ,,Ook het jacht werd zo van een zekere ondergang gered.”Om 20.30 uur kon de Citro de zaterdag afsluiten met een geslaagde actie, waarbij volgens de voorzitter ‘de waarde van deze organisatie weer eens van cruciale waarde blijkt voor het redden van mensen op zee’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.