Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De standplaatsen aan de Sha Caprileskade in Punda zullen voorlopig alleen beschikbaar zijn voor lokale groente-, fruit- en visverkopers. De regering neemt pas een beslissing over een structurele oplossing voor de langere termijn als de relatie met Venezuela minder grillig is.


Drijvende marktDat laat minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling desgevraagd weten. Martina sluit niet uit dat de Venezolaanse barkjes in de toekomst weer een plekje krijgen op de voormalige locatie van de drijvende markt. ,,Maar het kan ook dat de kade geschikt wordt gemaakt voor een andere bestemming.” Een en ander heeft onder andere te maken met de manier waarop de relatie van Curaçao met Venezuela zich ontwikkelt. ,,Het embargo is nu opgeheven, maar kan ook zomaar weer worden ingesteld”, typeert Martina het onvoorspelbare gedrag van de Venezolaanse regering. ,,We gunnen het even de tijd, ook omdat er nog een aantal dossiers in behandeling zijn met Venezuela.” Martina noemt als voorbeeld de ongeveer 70 miljoen dollar die luchtvaartmaatschappij Insel Air nog te goed heeft van het land.
Maar de Curaçaose regering vindt het niet gepast dat de lokale ondernemers het slachtoffer worden van het onberekenbare gedrag van het Zuid-Amerikaanse land onder leiding van president Nicolas Maduro. Daarom heeft de overheid besloten vast te houden aan haar eerdere besluit om de standplaatsen te verhuren aan lokale groente-, fruit- en visverkopers.
Eerder deze week werd al bekend dat 450 ingezetenen van Curaçao zich bij het ministerie van Economische Ontwikkeling hebben gemeld om in aanmerking te komen voor een plekje. Het zal nog zo’n twee maanden duren voordat de markt in gebruik kan worden genomen, want de kade wordt eerst gerenoveerd. Martina zegt dat het materiaal is besteld en dat het nieuwe zeildoek over zes weken binnen is. 
Lokale ondernemers zouden aanvankelijk een plaats toegewezen krijgen totdat de grensblokkade werd opgeheven. Het embargo is ‘veel sneller dan gedacht’ niet meer van kracht, maar het is volgens Martina nog te vroeg voor een structurele oplossing. ,,We willen een beslissing over de invulling van de kade op lange termijn niet weer moeten veranderen vanwege een onvoorspelbare actie van de Venezolaanse overheid.” De evaluatie van het gebruik van de standplaatsen door de overheid zal dan ook op zich laten wachten en worden uitgevoerd zodra de handelsbetrekkingen met Venezuela tot rust zijn gekomen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).