Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Deze en volgende week behandelt het Gerecht in Eerste Aanleg de ontbinding van het arbeidscontract van de MD-crew van luchtvaartmaatschappij Insel Air.


Insel MD ontslagenHet gaat om elf piloten en ongeveer twaalf mannen en vrouwen van het cabinepersoneel die werden ingezet op de MD-80-toestellen van Insel. Dat de directie van de luchtvaartmaatschappij de contracten via de rechter wilde laten ontbinden, was al bekend. Daarover kregen de piloten en het cabinepersoneel op 1 februari bericht; een dag nadat zij een brief hadden ontvangen waarin de directie juist uitlegde dat een ontslagprocedure zou volgen via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). 
Piloot Diangelo Maduro zei in februari nog dat de piloten het voorstel van de directie zouden afwachten om te bepalen of zij daarmee akkoord konden gaan of dat ze het ontslag zouden aanvechten. Maar van een schikking is het dus niet gekomen. Afgelopen week waren de eerste twee zittingsdagen, waarop de verschillende advocaten van de leden van de MD-crew de kans kregen hun cliënten te verdedigen. Advocaat Lisanne Asjes behartigt de belangen van Insel Air. Volgens piloot Juni Sluis worden alle ontslagen tegelijkertijd behandeld, maar krijgen de piloten en leden van het cabinepersoneel de gelegenheid hun specifieke situatie toe te lichten.
Begin februari werd bekend dat Insel geen gebruik meer zou maken van de MD-toestellen vanwege de hoge kosten voor onderhoud en gebruik. De MD-piloten, die een jaar lang vrijwel zonder omzet op de payroll stonden, moesten afvloeien, evenals het andere aan de MD-vliegtuigen verbonden personeel. Insel besloot verder te gaan met ongeveer 175 werknemers en drie Fokker-50-toestellen. Voor de MD-piloten betekent het dat zij van het eiland af moeten om weer aan de slag te kunnen en in het buitenland een aanvullende opleiding moeten volgen van zo’n 30.000 dollar om op een moderner toestel te kunnen vliegen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).