Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ballast Nedam Infra bv heeft via de rechter voor 31 miljoen dollar conservatoir derdenbeslag laten leggen ten laste van Sona, met het Land Curaçao als aansprakelijke partij. Het beslag is deze ochtend onderwerp van discussie in de Staten. 


hnoAanleiding voor het derdenbeslag door de bouwer van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is dat deze er nog maar weinig vertrouwen in heeft dat opdrachtgever Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) over voldoende middelen beschikt voor de financiering van het resterende bouwtraject. ,,Wij maken ons ernstige zorgen”, zegt Rene Overdevest, area manager bij Ballast Nedam International Projects. ,,Sona komt haar betalingsverplichtingen aan ons niet na. Er zijn achterstallige betalingen, en wat wij uit de media vernemen, is dat de minister heeft aangegeven dat de middelen beperkt zijn en er geen geld bij komt.” 
Met het conservatoir derdenbeslag wil de bouwonderneming bereiken dat Sona openheid van zaken geeft over haar financiële vermogen, zegt Overdevest. ,,Wat wij zien, is dat Sona verwikkeld is in diverse rechtszaken, deze opdrachtgever heeft met diverse partijen ruzie. De laatste jaren zijn er problemen die de vlotte voortgang van de bouw in de weg staan.” 
De kernoorzaak van de chaos bij het HNO-project is volgens Overdevest inadequaat opdrachtgeverschap. Richard Hart, commissaris bij Sona, bestrijdt dit. ,,Sona komt haar contractuele verplichtingen stipt na.” De claim van 31 miljoen dollar is volgens Hart niet realistisch. ,,Er zijn twee claims van elk 750.000 dollar, en deze zijn door Sona aangevochten bij de rechter. Die doet 23 april aanstaande uitspraak. Dan zal blijken of de vordering van Ballast Nedam van in totaal 1,5 miljoen dollar gegrond is.” Hart zegt niet te weten hoe de bouwer op een bedrag van 31 miljoen dollar uitkomt. ,,Schijnbaar behelst dit ook alle toekomstige vorderingen, althans zoals door Ballast Nedam ingeschat.” 
Het Land Curaçao is derdenbeslagene sinds afgelopen vrijdag, 6 april. Wat hiervan de gevolgen zijn voor de staatskas en voor het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda is onduidelijk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).