Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Otrobanda en omgeving had gisterochtend bijna twee uur geen elektriciteit. Door een defecte transformator in het sub-station Parasasa van Aqualectra viel de stroom weg in alle wijken die daarop zijn aangesloten.


nieuwe sehosBehalve in Otrobanda was er geen elektriciteit in onder andere Piscadera, Santa Helena, Blauwbaai, Jan Doret en Julianadorp. ,,De klanten zijn omgezet naar een andere transformator in het sub-station”, zegt Aqualectra-woordvoerster Sharo Bikker. ,,Rond één uur in de middag had iedereen weer elektriciteit.”
Ook in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) viel de stroom rond 11.00 uur weg. Dat had, behalve ongemak voor personeel en patiënten, geen verdere gevolgen. De operatieafdeling, de spoedeisende hulp en de afdeling neonatologie voor pasgeborenen zijn aangesloten op een generator. ,,Er hebben zich geen incidenten voorgedaan door de stroomuitval”, zegt Sehos-woordvoerster Raiza Kibbelaar. 
,,De directie heeft direct contact opgenomen met Aqualectra en werd op de hoogte gehouden. Wel is er in zo’n geval een plan B, mocht de generator ook uitvallen, maar dat was gelukkig niet nodig. Nog voor half één was er weer stroom.” 
Sehos was dus ook ruim een uur telefonisch onbereikbaar. Wat daarvan de consequenties zijn geweest, werd gisteren niet duidelijk. Kibbelaar: ,,Intern konden we in ieder geval communiceren via onze eigen mobiele telefoons.” Op het terrein van Sehos staat een tweede generator startklaar om juist in dit soort gevallen de niet-vitale afdelingen van het ziekenhuis van stroom te voorzien. ,,Die moet binnenkort worden opgeleverd en konden we dus nog niet gebruiken”, zegt Kibbelaar.
Juist vanwege de aanwezigheid van het ziekenhuis komt het niet vaak voor dat Otrobanda geen elektriciteit heeft. Als Aqualectra door een gebrek aan capaciteit genoodzaakt is om te schakelen, wordt de wijk meestal ontzien, zodat de stroomvoorziening aan het Sehos geen gevaar loopt. ,,Maar nu ging het om een probleem in het distributienetwerk”, zegt Bikker. Aqualectra heeft verspreid over het eiland verschillende sub-stations die elk beschikken over meerdere transformators. Van daaruit wordt de elektriciteit, getransformeerd tot een waarde beneden hoogspanning, geleverd aan de verbruikers.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).