Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een video waarop te zien is hoe jongeren een poes mishandelen doet de ronde op sociale media. Op verzoek van Dierenbescherming Curaçao zoekt het Openbaar Ministerie (OM) uit of en hoe hiertegen kan worden opgetreden.


Filmpje mishandeling katDat laat secretaris van de Dierenbescherming Maria Garcia desgevraagd aan deze krant weten. Het filmpje is door de scholieren zelf op Snapchat geplaatst met de weinig respectvolle tekst ‘ayo pushi’. De video duurt slechts zes seconden en laat - hoewel er geen gezichten in beeld komen - duidelijk zien dat een jongen een kat een harde schop geeft. Verschillende media, waaronder Dolfijn FM Nieuws, pikten het op en deelden het filmpje vol afschuw op hun eigen pagina’s.
,,Ik zag de video toevallig voorbij komen op Facebook en ben er erg triest over. Dit is natuurlijk niet normaal, maar jammer genoeg wel de mentaliteit op Curaçao. Mensen hier kennen nog geen intrinsieke waarde toe aan een dier. Daar werken we aan. We willen mede door een educatieprogramma verandering aanbrengen in dit onderdeel van de cultuur. Dit filmpje bevestigt voor ons alleen maar dat dit hoognodig is”, aldus Garcia. 
En hoewel het op Curaçao aan de orde van de dag is, is de Dierenbescherming niet van plan om het er dan maar bij te laten zitten. ,,Wat deze jongens doen mag niet en gaat tegen de regels in. We hebben daarom contact opgenomen met het Openbaar Ministerie. Zij hebben ons beloofd naar de video te kijken en te bekijken of en wat er gedaan kan worden”, zo vertelt de secretaris. In theorie staat er een straf op het opzettelijk mishandelen van dieren die varieert van een boete tot zelfs een celstraf, zo voegt Garcia eraan toe. 
OM-woordvoerder Norman Serphos bevestigt dat de officier van justitie een onderzoek is gestart naar het filmpje. ,,Eerst zal gecheckt worden of er aangifte is gedaan. Ook moet gecheckt worden of de identiteit van de jongens kan worden achterhaald. Op Facebook wordt slechts één naam genoemd. Uiteindelijk moeten beide namen worden achterhaald. Ook wordt de naam van een school genoemd, maar het is nog niet zeker of deze en andere info er komt”, zo laat hij weten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.