Van een onzer verslaggevers 

Willemstad - De Venezolaanse raffinaderijen van PdVSA bevinden zich met een productie van 1,5 miljoen vaten per dag aan de rand van de afgrond.

pdvsa

De crisis is het gevolg van gebrek aan onderhoud aan de installaties, het achterblijven van investeringen, de vriendjespolitiek bij benoemingen, het vertrek van gekwalificeerd personeel naar het buitenland en corruptie.Aldus een publicatie in El Pais. Het artikel vermeldt ook de mogelijke sluiting van drie raffinaderijen van PdVSA. Eind maart deden berichten over de mogelijke sluiting de ronde op Venezolaanse sites. Dat bericht is destijds door de leiding van de Isla-raffinaderij op Curaçao ontkend. El Pais schrijft ook over het afblazen van een deal tussen PdVSA en het Russische bedrijf Rosneft en China Petroleum Corporation. In de publicatie van El Pais stelt professor Rafael Quiroz van de Economische Faculteit van de Universidad Central de Venezuela dat de huidige productie van 1,5 miljoen vaten per dag het dieptepunt is van de afgelopen 70 jaar. Volgens Quiroz wordt er binnen de Opec zelfs voorzien dat de crisis bij PdVSA ertoe leidt dat de dagelijkse productie aan olievaten aan het eind van 2018 is gekelderd tot 1,2 miljoen.Venezuela is door de nijpende situatie voor het eerst in de geschiedenis gedwongen geweest om op grote schaal benzine te importeren voor de binnenlandse markt. Het land had hiervoor nog producten zoals motorolie, brandstof voor vliegtuigen in grote voorraden en tegen aantrekkelijke prijzen. Maar al deze producten zijn nu schaars geworden. PdVSA doet er volgens het artikel alles aan om de raffinaderij van Amuay in de staat Falcón open te ouden. Die raffinaderij maakt deel uit van het complex van raffinaderijen bij Paraguaná. De raffinaderijen van Cardón en Bajo Grande maken ook deel uit van het complex.Quiroz signaleert dat in deze crisistijd een belangrijk deel van de PdVSA-top beschuldigd wordt van corruptie. Rafael Ramirez, de rechterhand van Chávez, is vandaag in ballingschap. Eulogio del Pino en Nelson Martínez zitten tegenwoordig vast. Wat betreft de afgeblazen overeenkomst tussen PdVSA en het Russische Rosneft en China Petroleum Corporation, vermeldt El Pais dat die overkomst niet doorging vanwege de grote investeringen die de buitenlandse maatschappijen moesten doen. De Venezolaanse wetten stonden hen ook niet toe om controle uit te oefenen zoals zij dat voor ogen hadden. Afgezien daarvan kampt PdVSA met het probleem dat de huidige leiding uit militairen bestaat die geen verstand hebben van de petrochemische industrie, aldus Quiroz.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.