Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Er is een weelderige illegale prostitutie-business ontstaan op Curaçao, buiten het zicht van zowel de justitiële als medische autoriteiten.

famiateamVolgens een onderzoek uitgevoerd door Stichting Famia Planiá Kòrsou zijn er minstens 200 (illegale) prostitutiehuizen op Curaçao waar ongeveer 2.500 zogenoemde ‘trago-meisjes’ werken. De stichting voorziet in een leemte met gratis medische consulten, de verstrekking van condooms en andere anticonceptiemiddelen die tegen gereduceerde prijzen verkocht worden en er kan een zwangerschapstest afgenomen worden. Bij Famia Planiá kwamen vorig jaar 12.000 tot 15.000 klanten binnen. Daarnaast is er een ambulante medewerkster die met twee vrijwilligers de hele dag op straat is en onder andere de trago-meisjes opzoekt, hen begeleidt, anticonceptiemiddelen uitdeelt en hen informeert over de stichting die gratis medische controles uitvoert en zowel vrouwen- als mannencondooms gratis verstrekt. ,,Ons doel is om seksueel overdraagbare ziektes te voorkomen en te zorgen voor de gezondheid van de bevolking, dus zowel van de vrouwen die zich prostitueren als van de mannen en jongens die van hun diensten gebruikmaken”, zo stelt directeur Daisy Frans van de stichting Famia Planiá tegenover deze krant. ,,Om het vertrouwen te winnen en daarmee onze doelen te bereiken, kijken wij niet naar de status van de vrouwen, of ze illegaal zijn of niet, en werken we ook niet samen met de Immigratiedienst of met justitie. De vrouwen blijven bij ons anoniem. Er zit vaak mensenhandel achter, maar veel vrouwen komen ook op eigen gelegenheid naar het eiland, zoals de Venezolaanse vrouwen die om economische redenen hun land ontvlucht zijn en op deze manier werk en inkomen hebben. Onze stichting heeft niet genoeg subsidie om bijvoorbeeld goede informatiecampagnes op te zetten. Ook wij zijn in de loop der jaren gekort op onze subsidie.” Frans vertelt dat de cijfers afkomstig zijn van tien jaar lange waarneming: ,,Ons onderzoek is al in 2008 begonnen naar de zogenoemde sekswerkers. Dat we nu dit naar buiten brengen is ook om de regering alert te maken. Er komen op het moment heel veel Venezolaanse vrouwen in het circuit. Voorheen waren het vooral Colombiaanse en Dominicaanse vrouwen. Vooral Colombianen en Venezolanen brengen voor de consument (de Curaçaose man) een andere ‘spice’ met zich mee, omdat zij vaak verbouwde lijven hebben, een groot achterwerk en grote borsten. Dat vinden mannen aantrekkelijk.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).