Maduro heft grensblokkade met Curaçao, Bonaire en Aruba op

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De regering in Den Haag en het bewind van Nicolás Maduro in Caracas gaan commissies in het leven roepen voor het aanhalen van banden met Venezuela.Curaçao zal nauw bij het overleg betrokken worden, zo heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken na terugkeer uit Caracas toegezegd.

blok

Zaterdag is na ruim drie maanden een einde gekomen aan de door Venezuela opgelegde grensblokkade met Curaçao, Aruba en Bonaire. De Nederlandse minister heeft zaterdag tijdens de ontmoeting met de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami en vicepresident voor de Economische Sector Wilmar Castro Soteldo als voorwaarde voor samenwerking met de regering in Den Haag gesteld, dat de grens met de Benedenwindse Eilanden wordt heropend. Namens Curaçao, Bonaire en Aruba heeft hij aangegeven hoe belangrijk het personen- en goederenverkeer met Venezuela voor de eilanden is, en voor het Koninkrijk als geheel. Tijdens het overleg stond de Venezolaanse vicepresident erop dat een reeds bestaande samenwerkingsovereenkomst met het Koninkrijk, getekend in juni 2013, wordt geconcretiseerd. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans tekende destijds de overeenkomst in Caracas, samen met de toenmalige ministers-presidenten Daniel Hodge van Curaçao en Mike Eman van Aruba. El Aissami wil ook ondersteuning van het Koninkrijk voor het upgraden van de petrochemische industrie, de mijnbouw, de landbouw, telecommunicatie, transport en logistiek in zijn land, zo heeft de Venezolaanse vicepresident zaterdag via de Venezolaanse media laten weten. Ook voor sociaal-politieke aangelegenheden rekent hij op bijstand van Nederland ‘om te beginnen de relaties met het Koninkrijk der Nederlanden naar een hoger niveau te tillen’.Resultaat van de ontmoeting tussen minister Blok en de Venezolaanse bewindslieden is dat het conceptakkoord over de opheffing van het embargo dat op 12 januari op Aruba werd gesloten is bekrachtigd. Op 12 januari werd op Aruba topoverleg gevoerd tussen de regeringen van Aruba, Curaçao en Venezuela naar aanleiding van de sluiting van de grens een week eerder. De landen spraken af zich meer in te zetten voor bestrijding van de smokkel van bodemschatten uit Venezuela en andere illegaliteit. Dit akkoord is afgelopen zaterdag ondertekend door minister Stef Blok en de verantwoordelijke voor Economische Ontwikkeling in Venezuela, Wilmar Castro Soteldo. Daarmee is er, na iets meer dan drie maanden, een einde gekomen aan de sluiting van de grens met Venezuela. 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).