Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Oppositiepartij Movementu Progresivo (MP) van Marilyn Moses laat onderzoeken of Werner Wiels het zwijgen kan worden opgelegd als hij zou besluiten om het woord te voeren tijdens de Statenvergadering van komende vrijdag.

moses

,,Wij zijn in gesprek met Wiels om te kijken of hem het zwijgen kan worden opgelegd als hij tijdens een vergadering van de Staten een verklaring aflegt. Wij willen ook weten of hij immuniteit geniet”, aldus Moses.De oppositiepartijen MP, PS en KdNT hebben de vergadering van de centrale commissie aangevraagd om onder andere te praten over de jaarrekeningen van het MDPT die door Deloitte zijn opgesteld. Eerder dit jaar probeerde de oppositie ook om Wiels naar de Staten te laten komen. Maar dat kon niet omdat MDPT-leden een zwijgplicht hebben, aldus Statenvoorzitter William Millerson aan deze krant. Wiels is nu door de oppositie op persoonlijke titel voor de vergadering van vrijdag uitgenodigd.Millerson heeft Wiels schriftelijk laten weten dat ‘het belangrijk is dat de zwijgplicht van kracht blijft voor alle ex-leden om het werk dat het MDPT nu verzet niet te benadelen’. In de brief laat de Statenvoorzitter aan de hand van het Reglement van Orde zien, dat als de ex-voorzitter van het MDPT toch over het team zou praten, hij dan verplicht is om de spreker het zwijgen op te leggen.Politiek leider Moses van MP vindt dat Wiels niet zomaar het zwijgen opgelegd kan worden. ,,Het is triest dat Wiels nu het zwijgen wordt opgelegd terwijl in het verleden wel van alles over hem in de publiciteit is gezegd over zijn functioneren in het team. Dat is oneerlijk”, aldus Moses. Of de vergadering komende vrijdag doorgaat hangt af van de vraag of de opgeroepen personen naar de Staten komen. Vertegenwoordigers van accountantsbureau Deloitte Dutch Caribbean zijn voor de vergadering uitgenodigd. Maar zij hebben daarvoor de goedkeuring van de opdrachtgever nodig, in dit geval overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), zo heeft Millerson uitgelegd. Het is onwaarschijnlijk dat RdK instemt met de aanwezigheid van Deloitte in de Staten.Ook al is Wiels niet meer in functie, dan nog geldt de geheimhoudingsplicht voor hem. Hij zal dus in de Staten niets over zijn deelname in het team kunnen vertellen. Dat geldt ook voor een ander voormalig lid van het MDPT, ex-premier Maria Liberia-Peters, die ook voor de vergadering is uitgenodigd. Liberia-Peters stapte vorig jaar uit het team en verklaarde toen onder andere het niet eens te zijn met de ‘roadshow’ van de opvolger van Wiels. In een brief aan Statenvoorzitter Millerson heeft Wiels gevraagd of hij immuniteit geniet in het geval hij aan de vergadering deelneemt. Maar de immuniteit geldt alleen voor bewindslieden, Statenleden en/of hun assistenten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).