Rhuggenaath: Manipulatie van de eerste orde

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - ,,Marilyn Moses doet mee aan hetzelfde politieke spel als Gerrit Schotte waarbij de indruk wordt gewekt dat ik leugens verkoop en manipuleer. Als ik op de verklaringen van Moses afga, dan is juist zíj degene die manipuleert en de gemeenschap verwart en slecht informeert.”

moses

Dat is de reactie van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) op eerdere verklaringen van Statenlid Marilyn Moses van de eenmansfractie Movementu Progresivo (MP) dat Nederland op het punt staat het kabinet-Rhuggenaath een aanwijzing te geven voor het huidige financiële beleid. Moses vermeldt daarbij dat ‘bronnen bevestigen dat MAN de steun aan de regering zal intrekken als het College financieel toezicht de huidige regering een aanwijzing geeft voor het financiële beleid’. Volgens de parlementariër zouden prominente leden van de MAN niet bereid zijn een aanwijzing van Nederland aan de minister van Financiën - die overigens ook lid is van de blauwe partij - te accepteren. Aan de andere kant, zo stelt Moses, zou Rhuggenaath de steun van politiek Den Haag genieten om - indien MAN de steun aan het kabinet intrekt - de Staten te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te roepen.

,,Ik beschouw Moses als een serieus Statenlid. Ik had qua inhoud en niveau meer van haar verwacht”, aldus Rhuggenaath teleurgesteld. ,,Vorig jaar was er inderdaad de dreiging van een aanwijzing, maar sindsdien zijn er verschillende bijeenkomsten geweest op Curaçao waarbij wij - ik benadruk het woord ‘wij’ omdat de minister van Financiën allerminst alleen staat - hebben aangegeven dat het financieel beleid van een land sámen wordt gevoerd. Dat is een shared responsibility. Suggesties als dat MAN haar steun aan de regering zou intrekken als er een aanwijzing komt, worden puur met de bedoeling de gemeenschap te manipuleren, geuit.”

Het proces van het College financieel toezicht (Cft) is een geheel transparant proces waarbij alle documenten bij de Staten liggen én voor publieke inzage op de website van het Cft zijn gepubliceerd, aldus de Curaçaose premier. Een garantie dat er geen aanwijzing gaat komen, is er niet, zo stelt de minister-president. ,,Wat we wel kunnen garanderen is dat we al het mogelijke doen om op transparante wijze en onder eigen verantwoordelijkheid onze publieke financiën te beheren. Dat is een van de basisfactoren voor het vertrouwen in de regering en de economie.”

De stelling van Moses waarbij Curaçao met Statia wordt vergeleken, noemt Rhuggenaath ‘belachelijk’. ,,Als premier is een van mijn plichten de autonomie van Curaçao te beschermen. Het kan dus niet zo zijn dat ik bewust samenspan met Nederland om onze autonomie te verkopen. Dat is manipulatie van de eerste orde.”

Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) was kort in zijn reactie op de verklaringen van Moses: ,,Dat is fake news!”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.