Antropoloog Ieteke Witteveen heeft gistermiddag namens ruim 1.200 verontruste burgers een petitie overhandigd aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

 

Daarietekewitteveenin vragen zij aandacht voor de gevolgen van ‘de grensoverstijgende humanitaire crisis in Venezuela’ en om ‘een humanitair en rechtvaardig vluchtelingenbeleid’ van het Koninkrijk. Blok nam de brief en de 61 pagina’s met 1.200 steunbetuigingen in ontvangst in de hal van de Raad van Ministers in Fort Amsterdam, vlak voor zijn vertrek naar Colombia. In de brief aan Blok, die behalve door Witteveen is ondertekend door taalkundige Ini Statia en IT-expert Luis Alfredo Limongi Ortiz, wordt beschreven dat er voor de Venezolaanse vluchtelingen geen registratie, noch enige vorm van opvang is. ,,De ongedocumenteerde ontheemden worden vervolgd en opgepakt, om in overvolle barakken en politiecellen te belanden in afwachting van deportatie, veelal zonder gehoord te worden.” Omdat de registratie via neutrale organisaties als United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en het Rode Kruis door de overheid werd stopgezet, is er ‘ook geen kijk meer op de omvang van het probleem’. Volgens de indieners van de petitie is het huidige deportatiebeleid in strijd met de mensenrechten. ,,Want ons land mag geen onvrijwillige terugkeer naar Venezuela eisen, omdat het gebonden is aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 3 verzet zich ook tegen uitzetting als iemand gevaar loopt in eigen land.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.