Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat het Curaçaose voetbalelftal de eerste oefenwedstrijd tegen Bolivia wist af te sluiten met een gelijkspel en de tweede met winst is een belangrijke opsteker voor het team.

voetbal,,Niemand had gedacht dat we konden winnen, maar we hebben het toch gedaan”, zegt Rignaal ‘Jean’ Francisca, voorzitter van voetbalbond FFK.
De Curaçaose voetballers speelden vrijdag en maandag op Curaçao een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bolivia. De verwachting was dat het Curaçaose team, dat op de ranking van de internationale voetbalfederatie Fifa op de 82-ste plaats staat, geen kans zou maken tegen Bolivia met een 47-ste plek. Maar de partij vrijdag eindigde een half uur voor tijd in een gelijkspel (1-1) na een eigen doelpunt van verdediger Daryl Lachman (Willem II) en het Curaçaose team won maandagavond het tweede duel met 1-0. Francisca denkt dat Curaçao de wedstrijd van vrijdag ook had kunnen winnen en sowieso vaker had moeten scoren. De FFK-voorzitter heeft dan ook slechts één verbeterpunt voor bondscoach Remco Bicentini: scoren. ,,We moeten beter gebruik maken van de kansen die we krijgen”, zegt Francisca. ,,Maar Bolivia heeft wel een hele goede doelman”, voert hij daaraan toe. De meeste spelers van het Boliviaanse team spelen voor een club in hun eigen land, maar keeper Carlos Lampe staat onder de latten van de Chileense club Huachipato FC. 
Volgens Voetbal International (VI) sloeg maandagavond na rust ‘de vlam in de pan in het Stadion Ergilio Hato’. Jarchinio Antonia (Omonia Nicosia) ‘werkte Boliviaan Jhon Garcia Sossa naar de grond, maar de scheidsrechter liet doorspelen’. ,,Verdediger Bejarano kwam vervolgens verhaal halen, wat uitmondde in een opstootje waarbij spelers en staf van beide kanten betrokken raakten”, aldus VI. Zowel Antonia als Bejarano kregen een rode kaart. Bolivia wilde het tweede oefenduel per se winnen, verklaart Francisca het voorval. ,,De Bolivianen begonnen de tweede helft met ruw spel. Maar Antonia sloeg terug en kreeg terecht een rode kaart.”
Het enige en winnende doelpunt werd gescoord door de Curaçaose middenvelder Leandro Bacuna (Reading) die een strafschop benutte nadat Hannover 96-spits Charlison Benschop in het strafschopgebied onderuit was gehaald door de Boliviaan Pablo Pedraza. Pedraza kreeg voor de overtreding een tweede gele kaart en dus rood, waarna Bolivia de wedstrijd verder met negen man uitspeelde. 
Bondscoach Bicentini selecteerde voor de Curaçaose nationale selectie twee spelers die voor een lokale club op het eiland uitkomen: aanvallers Jimbertson Vapor (22) van Scherpenheuvel en Randel Winklaar (23) van Jong Holland. De andere voetballers spelen als professional in het buitenland voor onder andere Nederlandse, Engelse en Duitse clubs. In september moet het Curaçaose nationale team echt aan de bak. Dan staat de wedstrijd tegen Grenada op het programma in de competitie van de major league van Concacaf.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).