Venex legt voorstellen aan regering voor.
Van een onzer verslagevers
Willemstad - Venex, de belangenvereniging van Venezolanen op Curaçao heeft tijdens een bespreking met premier Eugene Rhuggenaath (PAR) suggesties gedaan voor een humane aanpak van de problemen van legaal en illegaal verblijvende Venezolanen op het eiland.

venex
,,Venezuela bevindt zich op dit moment in een humanitaire crisis, het is de grootste crisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. De crisis wordt door de politieke en de economische situatie in het land veroorzaakt. Als belangenorganisatie hebben wij met het oog hierop mogelijke alternatieven met de regering besproken. Het kabinet beslist daarna wat zij met onze voorstellen doet.” Dat stelt Mari Ann Goiry, bestuurslid van Venex in gesprek met deze krant.
Goiry wilde niet in detail treden over het uitgewerkte voorstel omdat de vereniging geen valse verwachtingen bij de doelgroep wil wekken. ,,Voor ons is het belangrijk dat de regering op grond van de humanitaire crisis in Venezuela nadenkt over wie er wel en niet worden toegelaten en onder welke voorwaarden. Het zou kunnen betekenen dat Venezolanen die illegaal hiernaartoe komen tijdelijk kunnen blijven in afwachting van een structurele oplossing.”
In het gesprek met de premier heeft de groep de regering geattendeerd op andere zaken die ook de aandacht verdienen. ,,Wij signaleren dat er een soort van xenofobie is ten aanzien van Venezolanen. Dat kom je bijvoorbeeld op scholen tegen. Zo heeft een meisje op school te horen gekregen dat zij beter terug kan naar Venezuela, en dat alle Venezolanen delinquenten zijn. Ik las in de pers dat iemand met een Venezolaans uiterlijk betrokken was bij een incident in een supermarkt. Het ging niet om een Venezolaan, maar dat is het punt niet. Venezolanen hebben net als Curaçaoënaars en latino’s allerlei tinten. Hoe kun je dan zeggen dat het om een persoon met een Venezolaans uiterlijk gaat?”
Volgens Goiry is het tijd dat de lokale bevolking en Venezolanen weer leren om met elkaar samen te leven. ,,Wij moeten weer als broeders en zusters met elkaar omgaan. Vergeet niet dat circa 90 procent van de gezinnen hier familie-, vriendschappelijke - of zakelijke banden met Venezuela heeft. En Venezolanen die naar het eiland komen, moeten zich realiseren dat er hier een andere cultuur heerst.”
Venex verwacht snel van de regering te horen wat het kabinet met hun suggesties gaat doen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).