Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De gepensioneerde, voormalige luchtvaartmaatschappijdirecteur Jan Heppener (70) wordt de nieuwe topman van Insel Air International.


Heppener nieuwe topman InselHeppener bekleedt per 1 april de functie ‘managing director’ en volgt later in april Gilles Filiatreault (foto) op als ‘chairman of the board’, voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB).
Minister Steven Martina (MAN) van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zal naar verwachting spoedig een mediamoment organiseren voor de ondertekening van het contract met Heppener, mogelijk later deze week of volgende week. Zo verneemt het Antilliaans Dagblad.
De Canadees Gilles Filiatreault, vorig jaar februari aangetreden als interim-ceo (chief executive officer), blijft tot een nog af te spreken datum in april en dan neemt de Nederlander Heppener het stokje van de voorzitter meteen over. Het een en ander hangt waarschijnlijk af van hoe snel een goede overdracht van kennis en taken kan worden gerealiseerd.
De nieuwe algemeen directeur van Insel Air, dat vooral in de problemen kwam door het uitblijven van overmaking door Venezuela van tientallen miljoenen dollars en begin 2017 surseance van betaling werd verleend, heeft ruime ervaring in de vliegwereld.
Laatstelijk, van medio 2013 tot half 2014, als ‘accountable manager’ bij Liberty Air met Schiphol als vestigingsplaats. Heppener werkte daarvoor bij Corendon Airlines Netherlands, AllPlanes, JetSupport, ArkeFly, Dutch Bird, Air Holland, Stena Line en Transavia. Bij deze laatste maatschappij was hij 20 jaar werkzaam.
De gelijktijdig met Filiatreault aangetreden André Delger is nog steeds interim-cfo (chief financial officier) van Insel Air, zij het tegenwoordig parttime naast zijn nieuwe betrekking als financiële voorman bij Kooyman. Over enige opvolging van Delger bij Insel is nog niets bekend. Wel is er een controller aangenomen voor het financiële werk.
Met het consortium financiële instellingen - bestaande uit MCB Bank, Vidanova Pensionfonds en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao - wordt nog altijd gesproken. ,,Gezien de hoeveelheid betrokken partijen gaat dat helaas niet snel”, aldus een informant tegen deze krant. De bedoeling is nog steeds dat overheids-nv Curaçao Airport Holding (CAH) garant staat voor de lening.
Ondertussen wordt het particuliere luchtvaartbedrijf op kasbasis gerund. Insel houdt met de ABC+S-routes (Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten) het hoofd financieel boven water. Voor additionele kosten, zoals de zogeheten c-check van een F-50, is wel externe financiering nodig. ,,Hoe eerder die komt, des te groter is de overlevingskans.”
Insel Air International heeft momenteel een Raad van Commissarissen (RvC) bestaande uit drie personen: Karel Frielink (president-commissaris), Lars de Brabander en Henry van der Kwast. Oud-premier Etienne Ys is voorzitter van de zogeheten Insel Air-commissie die door de overheid werd ingesteld na een overbruggingskrediet van 33 miljoen gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.