Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De hongerstaking van acht illegale Venezolaanse vrouwen die sinds gisteren niet meer eten om uitzetting te voorkomen, lijkt nutteloos nu verantwoordelijk minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie verklaart dat de uitzetting naar Venezuela doorgaat.


girigorieDe minister legt in gesprek met deze krant uit dat de vrouwen als economische vluchteling worden beschouwd en dat dit geen grond is om hier te kunnen blijven. ,,De United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) riep onlangs op om Venezolanen die naar andere landen gaan met respect te behandelen. De verklaring was niet dat Venezolanen op dit moment niet teruggestuurd kunnen worden. Als die situatie zich voordoet, is Curaçao bereid om 250 mensen op te nemen. Maar zover is het nu nog niet”, aldus de minister. Girigorie heeft de groep vrouwen die in hongerstaking is gegaan gisteren in de barakken bezocht. ,,Ik heb naar de vrouwen geluisterd en heb begrip voor hun situatie. Ik heb ook uitgelegd wat de regels zijn om hier toegelaten te worden. De vrouwen zijn mogelijk opgelicht door mensen die hun documenten zouden regelen. Als we de namen hebben, kunnen we daartegen optreden.”
Een aantal van de vrouwen heeft sinds vorig jaar een vergunningaanvraag ingediend, aldus Angel van Delden van Noticias Curazao, die contact heeft met de groep. Twee vrouwen hebben kinderen hier op school zitten. Een andere vrouw is zwanger. Van Delden heeft aan de zwangere vrouw gevraagd om de hongerstaking te heroverwegen, maar de vrouw stelt dat ze liever hier dan in Venezuela omkomt van de honger.
De belangenvereniging Venex voor Venezolanen in Curaçao wil dat de groep illegalen dispensatie krijgt in afwachting van een structurele oplossing. Op die manier kunnen de Venezolanen zelf in hun levensonderhoud voorzien, aldus Venex.
De groep heeft vanmiddag een gesprek met de Venezolaanse consul. Zij zou de Venezolaanse vrouwen met juridisch advies helpen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.