Aangespoeld sargassum verwerken tot brandstof.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Steek de koppen bij elkaar en steun het onderzoek naar het gebruik van sargassum als grondstof. Dat is in een notendop de boodschap van voorzitter van Fundashon Antiyano pa Energia (Fape) Edward Bakhuis.

sargassum1
Het sargassowier dat momenteel in grote hoeveelheden aanspoelt aan de noordkust van het eiland kan dienen als grondstof voor het maken van biodiesel en biogas, zo legt Bakhuis uit. Sargassum is een macro-alg, die op verschillende plekken ter wereld al wordt gebruikt als bron voor ‘biofuel’.
Om te onderzoeken wat in dit kader de mogelijkheden zijn op Curaçao, kreeg de stichting ter bevordering van duurzame energie in 2010 al een subsidie van 200.000 gulden van Curoil, Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK). Maar halverwege het proces werd het project on hold gezet door de drie overheidsbedrijven. ,,Wij weten tot op de dag vandaag nog niet waarom”, meldt Bakhuis.
Op het moment dat de geldkraan werd dichtgedraaid had Fape het theoretische onderzoek net volbracht. Alles wees erop dat het mogelijk was om ‘biofuel’ van de algen te maken. ,,De theorie is er. We wéten dat het werkt. Omdat het in andere landen al gebeurt. Dat wiel moeten we niet opnieuw uitvinden. We moeten enkel uitzoeken hoe het hier in de praktijk zou uitwerken, onder de omstandigheden op Curaçao”, aldus Fape-voorzitter Bakhuis.
Art Vervuurt, die destijds ook namens de stichting bij het onderzoek betrokken was, legt uit dat berekeningen met de meest pessimistische cijfers uitwezen dat het in ieder geval net rendabel zou moeten zijn. Zou dat misschien de reden kunnen zijn dat de drie subsidieverstrekkers er geen geld meer in wilden stoppen, vraagt deze krant zich af. Want wat is de meerwaarde van een investering als het financieel amper iets oplevert?
Volgens onderzoekers Bakhuis en Vervuurt is dat te kort door de bocht, zij zagen genoeg redenen om het onderzoek voort te zetten. De meerwaarde is volgens hen tweeledig; enerzijds het algemene belang dat er een oplossing komt voor het sargassum waarin dieren verstrikt raken en wat zorgt voor stankoverlast. Anderzijds is het een manier om brandstof te maken, zonder te concurreren met voedsel - in tegenstelling tot het vervaardigen van biofuel met bijvoorbeeld graan of kokosolie.
Strikt genomen is het onderzoek nooit stopgezet, slechts gepauzeerd. Daarom hoopt Fape dat ze nog steeds een beroep kunnen doen op de 100.000 gulden die ze nooit meer hebben gekregen van Curoil, Aqualectra en RdK. Daar zouden ze al een heel eind mee kunnen komen. Daarnaast oppert Bakhuis dat MEO, CTB, Selikor en de Milieudienst het onderzoek kunnen steunen. De link naar de economie en het toerisme ziet de voorzitter in de nadelige gevolgen van het aangespoelde sargassum. ,,Als er zo veel wier in de baaien ligt, verspreidt dat nieuws zich snel; dat weerhoudt mensen ervan om hierheen te komen”, redeneert hij.
Nu het sargassowier weer in grote hoeveelheden aanspoelt - ‘een nationaal probleem waar we elke twee à drie jaar mee geconfronteerd worden’ - lijkt het Bakhuis de juiste tijd om verder te gaan waar de stichting bijna acht jaar geleden gebleven was: ,,Maak van de nood een deugd en werk samen met verschillende belanghebbende entiteiten.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).