Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De catcracker van Refineria Isla is voorlopig buiten werking. Eerst moet het fakkelsysteem, dat beschadigd raakte na de brand op 15 februari, gerepareerd worden.


fakkelDat zegt Isla-woordvoerder Henny Cornelia. Curaçao Refinery Utilities (CRU) heeft wel toestemming gekregen van de inspecteur van het Stoomwezen om de boiler, die toe is aan revisie, in gebruik te houden. Aanvankelijk was uitstel gegeven tot 8 maart. Dat betekent dat op dit moment twee van de zes boilers van CRU in werking zijn. Nu er voldoende stoom beschikbaar is, heeft Isla de grootste distillateur voor het verwerken van ruwe olie, de Crude Distiller 3 (CD 3) weer in gebruik genomen.
Volgens Cornelia kan de raffinaderij alle producten die ontstaan na verwerking van de ruwe olie leveren, zoals benzine, kerosine en gas, alleen in een kleiner volume. ,,Dat komt omdat je met de crude distiller uit de ruwe olie haalt wat erin zit. Als dat 20 procent benzine is, dan is het dat en niet meer dan dat. Met de catcracker kunnen we, door het toevoegen van een katalysator, als het ware van een steen een diamant maken, dus van een laagwaardig een hoogwaardig product.”
Aanvankelijk werd gevreesd dat de raffinaderij praktisch geheel verstoken van stoom zou raken en stil zou komen te liggen. Sowieso kunnen drie van de zes boilers vanwege reparaties niet worden gebruikt, maar twee andere zouden tijdelijk wegvallen vanwege revisie en onderhoud. Dat is dus niet het geval. Cornelia: ,,In een vergadering afgelopen week met Isla, CRU, Refineria di Kòrsou en het Stoomwezen is besloten dat het onderhoud aan boiler 1 en de revisie van boiler 2 worden uitgesteld, totdat twee andere boilers gerepareerd zijn. De planning gaat uit van begin mei.”
De brand in het fakkelsysteem ontstond donderdag 15 februari rond 23.00 uur tijdens het opstarten van de catcracker doordat twee stoffen, waaronder gasoline, met elkaar in contact kwamen. Een vuurbal viel vanaf de top van de installatie naar beneden. Deze kon snel worden geblust, maar tot 3.30 uur woedde een brand in de fakkel van de installatie.
Vorig jaar mei raakte de Crude Distiller 3 ook al buiten werking na een grote brand. De vier verdiepingen hoge installatie moest volledig worden ontmanteld in verband met de ontstane schade. Een paar maanden eerder, in januari dat jaar, ligt de raffinaderij zelfs helemaal plat vanwege de reparaties aan de installaties van CRU die stroom, stoom en water leveren voor het raffinageproces. In augustus 2017 zegt adjunct-directeur Karel van Haren van Refineria Isla dat de vele calamiteiten in de eerste helft van dat jaar de oorzaak zijn van de afgenomen toevoer van olie. ,,Normaal gesproken produceren we 175.000 tot 180.000 barrels per dag, maar na de brand in mei is de productie noodgedwongen teruggebracht naar 75.000 tot 100.000 barrels”, aldus Van Haren destijds.
Ook Isla-woordvoerder Cornelia zegt nu dat vanaf het moment dat CRU in staat is om voldoende stoom te leveren, de raffinaderij weer ‘normaal kan draaien’. De situatie in Venezuela en de onlangs eenzijdig afgekondigde grensblokkade door president Nicolas Maduro zou de toevoer van olie door de Venezolaanse exploitant van Isla, PdVSA, niet in de weg staan. Cornelia: ,,PdVSA koopt olie op de internationale markt en die komt buiten Venezuela om naar het eiland. Maar bovendien zullen we toestemming krijgen om de producten na verwerking van ruwe olie naar Venezuela te verschepen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).